Diyetin 100 günü!...

Sağlıklı bir metabolizmaya sahip olmak için ihtiyacınız olan süre ne kadar? Nereden başlayabilirsiniz, ne kadar kaçamak yapabilirsiniz?

Diyetin 100 günü!...
Akşam'dan Seren Aksüs'ün yazısı...

İLK 72 SAAT ÇOK ÖNEMLİ


Diyette ilk 3 gün çok önemlidir. Bu süreçte kaçamak yapmayın. Vücudunuzun ne yaptığınızı anlamasının ilk aşamasıdır. Bu süre metabolizmanızın gerçekten diyet yapıp yapmadığınıza ikna olma aşamasıdır. Harfi harfine diyet reçetenize uymanız sizi başarıya götürür.

SU İÇEREK BAŞLAYIN

Su içerek başlayabilirsiniz. Günlük olarak içtiğiniz su miktarınızı artırmak en çabuk sizi toparlayacak yöntemdir. İçilen her 0.5 litresi size ortalama 10-20 kalori harcatır. Günlük en az 2-3 litre su içmenizi öneririm.

HER ÖĞÜNE SALATA 

Lif alımı sizi doyurur. Midenizi oyalar. Aşırı besin alımınızı engeller. Bu yüzden her öğün mutlaka salata almalısınız. Porsiyonu çok büyük olmasa da sabah, öğle, akşam yemeklerinizde hatta uygun olursa ikindi de tüketebilirsiniz. Her defasında farklı bir çeşit olursa sıkılmadan daha uzun süre devam edebilirsiniz. Bir öğünde yeşil salata, bir öğünde kaşık salatası, bir öğünde söğüş salata yapabilirsiniz.

SEBZE YEMEĞİ

Günde 1-2 kez sebze yemeği sağlıklı bir seçenektir. Her defasında 3-4 kaşık veya 1 kerede 7-8 kaşık yiyebilirsiniz. Izgara, fırın, buharda, haşlanmış, közlenmiş veya sulu yemek şeklinde yapabilirsiniz. Ayrıca salata veya yoğurtlu meze şeklinde de hazırlayabilirsiniz. Kızartma ya da kavurma şeklinde yapacaksanız sık yememeniz önemlidir.

ARA ÖĞÜN

Uyku saatlerinize göre günü 4-5 parçaya bölecek şekilde öğün düzeninizi ayarlayabilirsiniz. Örneğin 8-10 saat uyuyorsanız, kalan 14-16 saati 4-5 öğüne bölebilirsiniz. 3 ana öğün, 2 ara öğün şeklinde bir düzen kurabilirsiniz. Taze veya kuru meyve, yoğurt, süt gibi besinleri ara öğünleri tercih edebilirsiniz.

PORSİYON KONTROLÜ

Yediklerinizin içeriği kadar porsiyonu da çok önemlidir. Sağlıklı seçeneklerin porsiyonlarını büyütmeli, abur cubur porsiyonları azaltmalısınız. Kalorisi yüksek besinleri ara sıra yeseniz bile, az porsiyonda yemeniz diyete devam etmenizi sağlar.

NEDEN 100 GÜN?

Kendinize hedef koyarken kademe kademe ilerleyebileceğiniz hedefleri seçmelisiniz. Hafta 0,5-1 kg doğru hedef olacaktır. 3 ay yani 100 gün sonunda yüzde 5- yüzde 10 kilo kaybetmeniz makul bir beklentidir. Diyelim 100 kiloysanız, 100 gün sonunda 10 kilo vererek 90 kiloya ulaşmanız çok iyi bir başarıdır.

ARA SIRA KAÇAMAK

Haftada 1, ayda 2-3, 100 günde 8-10 kez kaçamak yaparak, sevdiğiniz tatlı veya hamur işinden ya da özlem duyduğunuz herhangi bir yemeği yiyebilirsiniz.

(SEREN AKSÜS / AKŞAM)
Konular Kadın / Bakım