'Diz ağrısı' deyip geçmeyin!..

Mevsim geçişlerinden, spor kazalarından ya da ileri yaştan kaynaklanan diz ağrıları ...

'Diz ağrısı' deyip geçmeyin!..
Soğuk Hava, Diz Ağrılarını Artırıyor

Mevsim geçişlerinden, spor kazalarından ya da ileri yaştan kaynaklanan diz ağrıları tedavisine yeni bir soluk getiren proloterapi tedavisi ile ilgili Uzm. Dr. Önder Taylan Çifçi önemli bilgiler verdi. Uzm. Dr. İlker Solmaz tarafından kurulan Türkiye Proloterapi ve Ağrı Kliniği hekimlerinden Dr. Önder Taylan Çifçi Proloterapi yönteminde özel teknikler içeren enjeksiyonlar ile tedavinin sonunda vücudun kendi kendini iyileştirme mekanizmalarının harekete geçmesi ve ağrılardan kurtulmanın mümkün olduğunu vurguladı.

DİZ AĞRILARI ÇOK YAYGIN BİR SAĞLIK SORUNU

Dr. Önder Taylan Çifçi, diz ağrılarının toplumda yaygın olarak görülen bir sağlık sorunu olduğunu söyleyerek; “Dizlerde ağrı şikayeti kliniğimize en sık başvuru nedenlerinden birisi. Halk arasında kireçlenme olarak bilinen durum artık yalnızca yaşlılıkta değil çok daha erken yaşlarda ortaya çıkmakta. Ailesel özellik göstermesinin yanı sıra hareketsizlik, obezite, diz üzerine çökerek veya dizi bir yere dayayarak çalışma, uzun süreler ayakta durma, asidik beslenme gibi faktörlerle görülme sıklığı artmakta. Diz ekleminin dejenerasyonu, ağrı ve temel ihtiyaçların karşılanmasında bile güçlük çekme gibi sonuçlar doğuruyor. Fizik tedavi ve egzersiz alışılagelmiş tedaviler olarak ilk planda tercih edilebiliyor. Bunların dışında deneyimli ellerde uygulanan Proloterapi diz ameliyatı olan hastalarda bile umut vadeden bir tedavi.” diye belirtti.

Ayrıca; Proloterapi’nin ligamentler, tendonlar ve dejenere olmuş eklemlerden ortaya çıkan ağrılar için uygun bir tedavi yöntemi olduğundan bahseden Dr. Önder Taylan Çifçi; "Proloterapi, ligament ve tendonları güçlendirmek için kullanılır. Ligament hasarlanmaları, eklemlerin dejenere olmasının öncelikli sebebi olarak görülmektedir. Bununla birlikte dejenere olmuş eklemlerin etrafındaki ligamentlerde de genellikle hassasiyet olmaktadır. Bu gerçekten yola çıkılarak baktığımızda dejeneratif artrit ve dejenere olmuş yapılar Proloterapi'ye güzel bir şekilde cevap vermektedirler.” dedi.

Proloterapi tedavisi için en uygun sağlık problemi veya şikayet nedir?

En iyi aday şüphesiz ki ağrıya sebep olan yaralanmış belirli bir bölgesi olan hastadır. Bu, tipik olarak ligament veya tendon yırtığı veya dejenere olmuş eklem veya omurgadır. Deneyimli bir Proloterapist tarafından detaylı bir değerlendirme yapılması durumunda uygun hastalar tespit edilir, Proloterapi uygulanır ve hasta iyileşir. Özetle proloterapi için uygun olup olmadığınıza karar verilebilmesi için bir Proloterapist tarafından incelenmeniz gerekmektedir.

Proloterapi tedavisi'nin  ameliyat ihtimalini ortadan kaldırdığını söyleyebilir miyiz?  

Proloterapi tedavisi ameliyata alternatif bir yöntem olarak algılanmamalıdır. Konservatif yöntemlerle iyileşemeyen hastalarda ameliyat endikasyonu oluşmadan proloterapi tedavisi uygulanabilir. Proloterapi sayesinde hastalar işlerinden ve günlük aktivitelerinden geri kalmadan doğal yoldan iyileşirler. Böylece yüksek maliyetli ameliyatlar ve iş gücü kaybının önüne geçilmiş olur.

Kimler Proloterapi’den fayda görebilir?

• Bel fıtığı, bel kayması, bel eğriliği, füzyon ameliyatları
• Boyun düzleşmesi, boyun fıtığı
• Omuz bağlarındaki yırtıklar, tekrarlayan omuz çıkıkları, omuz kireçlenmesi
• Kalça kireçlenmesi, avasküler nekrozlar, bağ yırtıkları
• Karpal tünel sendromu, akut ve kronik bilek hasarları
• Menisküs yırtığı, ön – arka çapraz bağ yaralanmaları, diz kireçlenmesi

• Ayak bilek füzyonu, bağ yırtıkları, ayak bileği kireçlenmesi

Bütün bu durumlarda uygulanabilir ancak hasta detaylı bir muayeneden geçirildikten sonra tedavinin uygulanması kararı verilir. Hastalığın her sürecine hakim ve hasta deneyimi fazla olan doğru hekime gittiğinizde; tedaviden fayda göremeyecek hastayı ilk muayenede tespit edecektir.


'Diz ağrısı' deyip geçmeyin!..