Doğru duruş, mutluluk hormonlarını etkiliyor!

Dr. Nural Aydın, omurgamızın uzun süre aynı pozisyonda durmak için tasarlanmadığını hatırlattı. Aydın, “İdeal duruş omurga sağlığının yanı sıra vücut sağlığı ve ruh halimizi de olumlu yönde etkiliyor” dedi.

Doğru duruş, mutluluk hormonlarını etkiliyor!
Yeni Asır'da yer alan habere göre her gün birçoğumuz günün ortalama 2-4 saatini başımız öne eğik şekilde mail, mesaj ya da sosyal medya trafiğinde geçiriyoruz. Yani boyun omurlarımıza yılda 700 ila 1400 saat ek stres yüklüyoruz. Lise öğrencilerinde ise bu süre yaklaşık 5000 saati buluyor.

BAŞ İDEAL AÇIDA TUTULMALI

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nural Aydın, başta cep telefonu olmak üzere mobil cihazların kullanımı ve düşük ergonomiye bağlı olarak bel, boyun fıtıkları, boyun kökenli baş ağrıları, tendon hasarlanmaları ve sinir sıkışmalarının görülme sıklığının arttığına dikkat çekiyor.

Başımızı nötral pozisyon denilen sağlıklı ideal açıda tuttuğumuzda, boyun omurlarımıza binen yükün yaklaşık 4.5- 5 kg civarında olduğu biliniyor.

Baş statik veya öne eğik haldeyken boyun kasları, çevre tendon ve bağlar başı destekliyor.

22 KİLO AĞIRLIK BİNİYOR

Yapılan çalışmalar; boynun 15 derece eğimi ile boyuna binen yükün 12.25 kg, 30 derece eğimi ile 18 kg, 45 derece eğimi ile 22 kg'a kadar çıktığını ortaya koyuyor. Bu nitelikteki stresin zaman içerisindeki tekrar eden artışıyla da boyun bölgesinde erken dejenerasyona ve beraberinde çeşitli boyun rahatsızlıklarına neden olabiliyor.