Doğru nefesle stresten kurtulmak mümkün

Ofiste canınız sıkıldı, bir arkadaşınıza çok kızdınız ya da sevgilinizle kavga ettiniz; sakinleşmek için ihtiyacınız olan tek şey doğru nefes almak!

Doğru nefesle stresten kurtulmak mümkün
Akşam'dan Emine Bıyık'ın haberine göre Ayurvedik Yaşam ve Wellbeing Danışmanı Ebru Şinik, “Nefeste Saklı Hayat” kitabıyla sağlıklı ve mutlu bir hayatın kapılarını aralıyor.

İşte Şinik’in anlattıkları…

HAYAT NEFESLE BAŞLAYIP NEFESLE BİTİYOR

Kadim ilimlerde ve klasik Batı tıbbında zaten ağız nefesi asla kullanılmaz. Sadece nefes burundan alınıp verilir. Kadim bilimlerde bine yakın nefes tekniği vardır ve bunlardan 999 tanesi burundan alınıp verilir. Hayat nefesle başlayıp nefesle bitiyor. Nefesinizi ne kadar iyi kullanıyorsanız yaşamınızdaki potansiyeli o derece aktive edebilirsiniz. Yani mesela profesör Richard Braun “Ağız nefesi kullanan insanlar yarı canlıdır” der. Çünkü fizyolojinizdeki sistemlerin tam randımanlı çalışması mümkün değil. Bütünsel sağlığımız, mutluluğumuz ve dengemiz için gün boyunca şarkı söylemediğimiz, yemek yemediğimiz, ağır fiziksel bir aktivitede bulunmadığımız sürece sadece burnumuzdan nefes alıp vermeliyiz. Eğer “Kadim Nefes Teknikleri”nin faydalarını ve yapılmaması gereken durumları bilirsek -ki bunlar çok basit- gündelik yaşamınızı çok daha mutlu sağlıklı verimli ve keyifli bir hale getirebiliriz.

ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI “STRES”

Nefeste Saklı Hayat kitabını yazmaktaki amacım, stres yönetimiydi. Çünkü çağımızın en büyük hastalık kaynağı olan stresi yönetebildiğimiz kadar sağlıklı ve mutluyuz. Sağlığımızın sorumluluğu da sadece bizim elimizde... Yani siz ne kadar iyi olmak istiyorsanız o kadar iyi olabilirsiniz. İkinci nedeniyse farkındalık kazanmak. Bedenimizle ilgili farkındalık kazanmak, bedenimizin gerçek ihtiyaçlarını duyabilmek için alan yaratmak genel sağlık ve mutluluğumuz için “ön şart”lardan. Amacım bunların ötesinde çevremizle, yaşadığımız toplumla, doğayla, kuşla, böcekle, yaşamla, dünya ve evrenle ilgili farkındalığımızı da artırmak. Farkındalık seviyemiz yükseldikçe hem kendimiz hem de kararlarımızdan etkilenen diğerleri için besleyici olan bilinçli kararlar, kendiliğinden otomatik olarak çıkmaya başlar.

UYKUSUZ VE ENDİŞELİYSENİZ…

Çok stresliyseniz, sinirliyseniz, uykusuzsanız, kronik sindirim sistemi sorunlarınız varsa, menopoza girdiğiniz için sürekli sıcak basıyorsa, çok korkulu ve endişeli biriyseniz, kalp ritim bozukluğunuz, yüksek tansiyon gibi problemleriniz varsa bütün bunları fizyolojik sistemde dengeleyen nefes teknikleriyle çözebilirsiniz. Her gün kendinize 5-10 dakika ayırarak yaşam kalitenizin hangi niteliğini yükseltmek istiyorsanız ona yönelik olan nefes tekniği uygulamasını bir egzersiz gibi yapabilirsiniz. Nefeste Saklı Hayat kitabında her egzersize ait detaylı metin açıklamaları yanı sıra ayrıntılı çizimler de var. Ayrıca her nefes egzersizine ait uygulamayı kolaylıkla izleyebileceğiniz YouTube linklerini de yer verdik. Gösterdiğim bu uygulamaları telefonlarınızın QR kod okuması aracılığıyla anında izleyebilirsiniz. İzlediğiniz nefes tekniklerini gündelik yaşama kolaylıkla entegre edebilir ve evde, ofiste, metroda, tatilde ihtiyacınız olan nefes tekniğini kendi kendinize detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

DEPRESYON VE STRESE SON!

Nefeste Saklı Hayat kitabında anlattığım kontrollü ve ritmik burun nefes teknikleri uyguladığınızda; stres yönetme, depresyon, uykusuzluk ve anksiyeteyle başa çıkma, fiziksel ve zihinsel detoks yapma, yavaş metabolizmanızı hızlandırarak zayıflamayı destekleme, sindirim sisteminizi dengeleme ve düzenli çalışmasını sağlama, fiziksel ve zihinsel enerjinizi yükseltme, konsantrasyonunuzu artırma, sıcak basmasına karşı vücudunuzu serinletme, cesaretinizi ve özgüveninizi arttırma, cildinizde doğal botoks etkisi yaratma, akciğerlerin kapasitesini yükselterek astımı şifalandırma gibi daha birçok fizyolojik ve psikolojik fayda sağlayacaksınız.

Dönüşümlü burun nefesi (Nadi Shodhana)

Stres Yönetimi, Uykusuzluk, Konsantrasyon ve Verimlilik Artışı Nefes Tekniği

Min. 3 dk / 5 dk / 10 dk / Max. 15 dk.

Kontrendikasyon’lar: Göğüs ağrısı, çok yüksek tansiyon, yakın zamanlarda geçirilmiş epilepsi...


HANGİ DURUMLAR İÇİN ÖNERİLİR?

Stres yönetimi, uykusuzluk,zihinsel detoks, psikosomatik rahatsızlıklar, anksiyete, depresyon, merkezi sinir sisteminin dengelenmesi, sinirlerin yatıştırılması, hafıza gelişimi, astım, omuz-sırt-boyun ağrısı, yersiz endişelerin tahliyesi için uygulanması önerilir.

Uygulama

- Sağ burun deliğinizi başparmağınızla kapatarak sol burun deliğinizden nefes verin ve daha sonra nefes alın. Soldan nefes alma işleminin sonunda sol burun deliğinizi kapatarak, sağ burun deliğini açın, oradan nefesi verin.

- Verdikten sonra aynı burun deliği olan sağdan nefes alın ve sağı kapatarak sol burun deliğinden nefesi verin.

- Solunum işlemi tamamlandığında sol burun deliğinizden nefes alarak bu burun deliğinizi yeniden kapatın ve sağ burun deliğine geçin.

- Her nefes alındığında kapalı olan burun deliği değiştirilecek.