Doğu Guta can çekişiyor

Doğu Guta’da çoğu öğrenci zor şartlar altında eğitimini devam ettirmeye çalışıyor. Abluka nedeniyle internet imkanı bulamayan bazı öğrenciler öğrenimlerini bırakmak zorunda kalarak sığınaklarda yaşama mücadelesi veriyor.

Doğu Guta can çekişiyor
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Suriye rejimi tarafından 5 yıldır muhasara altında tutulan ve sürekli bombalanan Doğu Guta’daki gençler çalışarak hayata tutunmaya çalışıyor. 18 Şubat’tan bu yana bin 200 kişinin öldüğü bölgede gençler yoğun bombardımana rağmen öğrenimlerine devam ediyor. Okullarını hava saldırıları nedeniyle kaybeden genç öğrenciler ya online olarak eğitimlerine devam ediyor ya da sağlık personellerine yardım edebilmek için tıp akademilerine katılıyor.

Yeraltında yaşıyorlar

Bilgisayar bilimi öğrencisi olan 22 yaşındaki Macit Daas, internet ve elektrik erişimi olmaması nedeniyle çalışmalarına devam etmesinin çok zor olduğunu ancak mezun arkadaşlarının kendisine yardım ettiğini söylüyor. 2 ay öce online bir amerikan enstitüsüne kayıt olduğunu ancak yoğun saldırılar nedeniyle online kurslara devam edemediğini söyleyen Daas yeraltına haftalarca saklandıklarını, sadece su, yemek ve ilaç için dışarı çıkabildiklerini ifade ediyor.

Sağlık merkezleri hedefte

22 yaşındaki fizik tedavi öğrencisi Bassam Yusuf ise Sham Medikal Akademisi’nde çalışırken derslerinin defalarca bombardıman nedeniyle bölündüğünü anlatıyor:”Her saldırıda sağlık merkezleri yaralılarla doluyor onları tedavi ederken bile defalarca saldırıya uğruyoruz”.

Dışarı çıkmak intihar gibi

Muhammed Nizar Arbash (22) ise bilgisayar mühendisi. Arkadaşlarının yardımıyla porgram yazmayı öğrendiği söyleyen Arbash sivil savunma ekiplerine video düzenlemelerinde yardımcı oluyor. Arbash “Yeraltındaki sığınaklardan dışarı çıkmak intihar etmek gibi. Sığınaklar sıkışıp kaldığımız hapishane gibi” ifadelerini kullanıyor.