Dolar/TL güne nasıl başladı?

Türkiye piyasaları olağanüstü günlerden geçiyor. Dolar/TL dün düşük işlem hacimli Asya piyasalarında 7 sınırını aştı. Sabah bu rakama düzeltme gelmesine rağmen dolar/TL 6.80'in altında işlem görmeye devam etti.

Dolar/TL güne nasıl başladı?
Sözcü Gazetesi'nin haberine göre Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın “Bankalarımız ve BDDK ile beraber gereken önlemleri hızlı bir şekilde alacağız” açıklaması ardından piyasalar atılabilecek adımlara odaklanmış durumda.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “ABD ile Türkiye ilişkilerilerinin yaptırımlarla daha da kötüye gideceği endişesi piyasaları baskılıyor. Bundan da önemlisi siyasilerin bu süreci bir ekonomik savaş olarak gören söylemleri nedeniyle Merkez Bankası’nın gerekli görse bile faiz adımı atamayacağı endişesi satış baskısını daha da tetikliyor” dedi ve ekledi:

‘PİYASA ADIMLARI BEKLİYOR’

“Dün yapılan açıklamalara bakarsak bu sabah itibarıyla BDDK ile başlayarak bir dizi adım görmeyi bekliyoruz. BDDK adımı yabancılar için TL’yi piyasalardan borçlanarak bulmayı zorlaştırabilecek bir durum o yüzden önemli. Ancak tek başına kalıcı bir anlam ifade etmeyecektir. Bugün atılacak adımların ne yönde olacağı önemli. Piyasalar bu adımlara odaklanmış durumda” dedi.

TAKAS İŞLEMLERİNE SINIRLAMA

Albayrak’ın açıklaması ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bankaların yurt dışıyla yaptıkları TL-döviz para swap işlemlerini bankaların yasal özsermayesinin yüzde 50’siyle sınırladı.

Geçen hafta 7 seviyesini test ettikten sonra Cuma günü akşam saatlerinde 6.30 civarında işlem gören dolar/TL şu sıralarda 6.80’in altında işlem görüyor.

Sepet bazında TL 7.6170 ile tarihi zirveyi gördükten sonra aynı saatte 7.1972/7.2351, 8.2029 ile tarihi zirveyi gören euro/TL ise aynı saatte güne 7.6597/7.6664 seviyesinden başladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan haftasonu yaptığı açıklamalarda ise, ekonomiye kur üzerinden “operasyon” uygulanmaya çalışıldığını ancak Türkiye’yi tehdit etmenin kimsenin haddi olmadığını belirtirken, faiz konusunda da tuzağa düşülmeyeceğini vurguladı.

“Bu can bu tende kaldıkça bu tuzağa da gelmeyiz” diyen Erdoğan, sanayicileri de “bankalara saldırarak döviz alma yoluna gitmemeleri” için uyardı.

Türkiye’ye karşı “ekonomik bir savaş” başlatıldığını söyleyen Erdoğan bunun amacının Türk ekonomisi ve savunma mekanizmalarını etkisiz hale getirerek, Türkiye’yi finanstan başlayıp siyasete kadar tüm alanlarda teslim almak olduğunu kaydetti.

Erdoğan, “Oyununuzu gördük ve meydan okuyoruz. Şunu bilmelerini istiyorum, teslim olmayacağız, üretmeye devam edeceğiz. İhracatımızı artırmaya, istihdamımızı genişletmeye, fabrikalarımızın çarklarını işletmeye devam edeceğiz. Rekor büyüme oranlarıyla hedeflerimize yürümeye devam edeceğiz. Siz dolarla üzerimize gelirseniz, biz de başka yollarla işlerimizi yürütmenin çarelerini arayacağız.” ifadelerinde bulundu.