Ege’nin dibinde Tunç Çağı’nın izlerini buldular

İzmirli sualtı kaşifleri, on yıldır su altında kültür miraslarını günışığına çıkarmak için çabalıyor.

Ege’nin dibinde Tunç Çağı’nın izlerini buldular
Yeni Asır'dan Zeki Özkeskin'in haberine göre İzmirli genç bilimadamı Doç. Dr. Harun Özdaş ve ekip arkadaşları, Ege ve Akdeniz'in su altındaki kültür miraslarının peşinde 10 yıldır sürdürdüğü maceralı yolculukta eşsiz eserlere ulaştı. Özdaş, 2 yıl önce 4 bin yıl öncesine ait Tunç Çağı'na tarihlenen bir batığın izlerine de rastladıklarını açıkladı.

Tarihe ışık tutacak önemli eserlere ulaşan Doç. Dr. Özdaş, ekip arkadaşlarıyla zorlu ve gurur veren bir çalışmaya imza attıklarını söyledi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü (DBTE) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun Özdaş, Türkiye kıyıları batık envanteri projesi çalışmaları yeni keşiflerle devam ettiğini bildirdi. Ege ve Güneybatı Akdeniz kıyılarının batık envanterinin uzun yıllardır yürütülen çalışmalarla büyük ölçüde çıkarıldığını belirten Doç. Özdaş, "Hedefimiz, ülkemiz sualtı kültür mirası coğrafi bilgi sisteminin oluşturmak" dedi.

Kayıt altına alındı

Antalya ile Çanakkale arasında yer alan kıyılar ayrıntılı bir şekilde araştırılarak sualtında bulunan batıklar, seramikler, çapalar, demirleme bölgeleri, mimari kalıntılar ve limanlar kayıt altına alındı.