El Bab’a Kardak formülü!

El Bab’ın yaklaşık yarısını kontrol altına tutan Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu’nun rejim güçleriyle çatışmasını önlemek için kentin banliyösü Tadif’te sınır hattı oluşturuldu.

El Bab’a Kardak formülü!
Milliyet'ten Aydın Hasan'ın haberine göre Fırat Kalkanı Harekâtında dün 175. gün geride kaldı. Önceki gün ve dün sabah saatleri itibarıyla terör örgütünün 43 hedefine hava harekâtı düzenlendi, 26 terörist de etkisiz hâle getirildi. Bölgede oluşan fiili güç haritası; Türkiye’nin desteğindeki Özgür Suriye Ordusu ile Rusya’nın desteğindeki rejim güçlerinin olası çatışmalarını önlemek için yeni bir formül üzerinde mutabakat sağlandığını da gözler önüne serdi. 1996’da Kardak kayalıklarında Türk ve Yunan komandoları arasında çatışma yaşanmasını engelleyen, “İkiz Kayalık” formülüne benzer bir yöntem El Bab harekâtında uygulamaya sokuldu. Buna göre El Bab operasyonunu OSÖ güçleri yürütürken, El Bab’ın banliyösü niteliğindeki Tadif ise rejim güçlerine bırakıldı. El Bab ile Tadif’i bağlayan karayolunun kavşak bölümünde filen bir sınır hattı oluştu.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden yapılan bilgilendirmeye göre; sınır güvenliğini sağlamak ve Suriye’nin kuzeyini terör örgütleri DAEŞ ve PYD’den temizlemek için 24 Ağustos’ta başlatılan Fırat Kalkanı Harekâtı’nda dün 175. gün geride kaldı. Önceki gün ve dün sabah saatleri itibarıyla Fırtına obüsü, çok namlulu roket atar ve tanklar ile 135 DAEŞ hedefine atış yapıldı. Savaş uçakları ile de terör örgütünün 43 hedefine hava harekâtı düzenlendi. Hava harekatı ile teröristler tarafından barınma maksatlı kullanılan 41 bina, 1 bombalı araç ve 1 komuta kontrol merkezi imha edildi. Topçu atışları, hava harekâtı ve çatışmalarda 26 terörist öldürüldü.

Bütün yollar tutuldu

Rusya desteğindeki rejim güçlerinin El Bab’a doğru güneyden ilerlemeleri, Esad güçleri ile ÖSO unsurları arasında çatışma ihtimalini gündeme getirdi. Geçen hafta El Bab’ın batı kesimlerinde ÖSO ile rejim güçleri arasında sınırlı çatışmalar yaşanmıştı. El Bab bölgesinde filli güç haritası, ÖSO ile rejim güçlerinin arasındaki muhtemel çatışmayı önlemek için bölge üzerinde mutabakat sağlandığını ortaya çıkardı. El Bab batısından da çevrilerek, El Bab-Halep yolu ÖSO unsurları tarafından tutuldu. Geçen hafta cumartesi günü kent içine yönelik operasyonların başlatılmasıyla birlikte El Bab-Tadif kavşağı da kontrol altına alındı. Böylece El Bab’a giden bütün yollar tutuldu.

Kardak’ı hatırlattı

El Bab’ın banliyösü niteliğindeki Tadif ise rejim güçlerine bırakıldı. Rus savaş uçaklarının bombardımanı da son günlerde Tadif’te yoğunlaştı. Rejim güçlerinin de, Tadif’e yönelik operasyonu sürüyor. El Bab ile Tadif arasında M4 karayolu üzerindeki kavşak ise ÖSO ile rejim güçleri arasında fiili sınır özelliği kazandı. 1996’da çıkan Kardak krizinde Türk ve Yunan komandoları karşı karşıya gelmişti. Ancak Türk komandoları Yunan askerinin bulunduğu kayalık yerine karşısındaki ikiz kayalığa çıkmış ve bu çatışmanın önlenmesindeki en önemli faktörü oluşturmuştu.

El Bab’a Kardak formülü!