Emekliler, 'promosyon oyunu'na dikkat!

Emekliye promosyon ödemelerine başlanırken, bazı bankalar işi fırsatçılığa dökerek, müşterilerine yılbaşından önce verdikleri çeyrek altınları geri istiyor. Emekliden işlemlerin tamamının kendilerinden yapılmasını talep edenler de var...

Emekliler, 'promosyon oyunu'na dikkat!
Yeni Asır'da yer alan habere göre Ziraat Bankası başta olmak üzere bazı bankalar emekliye promosyon ödemelerine başlarken bazı bankalar da işi fırsatçılığa dökerek, promosyon talebinde bulunan müşterilerine yılbaşından önce verdikleri çeyrek altınları geri istiyor.

Bazı bankalar da promosyon vermek için imzalattıkları taahhütnamelere "Bankacılık işlemlerinin tamamını bankanızdan yapmaya gayret edeceğim" gibi ibareler ekliyor. Uzmanlar emeklilerin, taahhütname verirken dikkatli olmaları gerektiğini belirterek, "Diğer bankacılık hizmetlerinden hangi koşullarda yararlanacaklarını bilmeleri gerekiyor. Promosyon gelirleri ile bankaya hizmetleri karşılığı ödeyecekleri miktarı karşılaştırıp ona göre imza atmalılar" diye uyarıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Selim Bağlı, "Şartların kaldırıldığı yeni protokolü 3 kamu (Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halk Bank) ve 4 özel bankayla (İş Bankası, Denizbank, İNG Bank, Fibabanka) imzalama sürecinde sona yaklaştık. Diğer bankalarla görüşmelerimiz devam ediyor. Önceki sayıya (15 banka ile PTT) tekrar ulaşacağımızı umuyorum" ifadelerini kullandı.

SÖZLEŞMELER GÜNCELLENİYOR

Yaklaşık 11.5 milyon emekli için promosyon ödeme süreci başladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu ile protokol imzalayan bankalar ve PTT, "Maaşımı 3 yıl sizden alacağım" sözü veren emeklilere, maaşına göre 300, 375, 450 lira promosyon verecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da Ziraat, Halk ve Vakıfbank başta olmak üzere bankalarla protokolü yeni koşullara göre güncelliyor. Protokollerde banka tarafından aylık ödemeler dışında verilecek havale, hesap işletim gibi hizmet için ücret, komisyon alınıp alınmayacağı henüz açıklığa kavuşturulmadı.

ŞİKAYETTE BULUNSUNLAR

Emekliler istedikleri bankayı seçip üç yıllık maaş sözleşmesi imzalayacak. Bugüne kadar yaklaşık 500 bini aşkın emekliye promosyon ödemesi yapıldı. Çalışma Bakanlığı yetkilileri, bazı bankaların önceden verdikleri çeyrek altınları geri istediklerini ya da yeni sözleşme kapsamında verilecek tutardan düşmek istediğini belirterek, "Bu doğru değil. Bu ve benzeri uygulamalarla karşılaşan emeklilerimiz hem SGK hem BDDK'ya şikayet başvurusunda bulunsun" dedi.

TAAHHÜTNAMELERE DİKKAT

Promosyon ödemelerinde bankaların istediği fatura, kredi kartı veya kredili mevduat hesabı şartlarının tamamı kaldırıldı. Ancak bazı bankalar hazırladıkları taahhütnamelerde uyanıklık yaparak, emeklileri diğer bütün bankacılık işlerini de aynı banka üzerinden yapmak zorunda bırakıyor.

Uzmanlar, emeklileri imzaladıkları taahhütnameleri dikkatlice okumaları konusunda uyarıyor.

TC kimlik numarasının son rakamına göre, 9-7-5 olanlar bu ay, 3-1-8 olanlar Nisan'da, 6-4-2-0 olanlar da Mayıs'ta promosyon ödemesini alacak.

Promosyon ödemeleri maaş alınacağı gün hesaba aktarılacak. Promosyon uygulamasından vefat eden emeklilerin hak sahipleri de yararlanacak.

Emeklilerin eş ve çocukları kendilerine bağlanan maaşa göre belirlenen promosyon tutarını alacak...