Emekliye çifte zam!..

SSK, Bağ-Kur ve memur emeklileri 2018’de hem Ocak’ta hem de Temmuz’da zam alacak. Yeni maaşların ne kadar olacağı konusunda ipuçları gelirken, aylıklarla birlikte ek ödemeler de yükselecek.

Emekliye çifte zam!..
Takvim'de yer alan habere göre yeni yıl yaklaşırken, emeklilerin gözü maaş artışlarına çevrildi. Yaklaşık 12 milyon emekli, 2018'de hem Ocak'ta hem de Temmuz'da zam alacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zamlarını bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon belirleyecek. Ocak zammı, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminine göre yüzde 3.69 olacak. Kasım ayı beklenti anketindeki enflasyon tahmini de Ocak zammının yüzde 4.52 olabileceğini gösteriyor. Kesin rakam ise 3 Ocak'ta belli olacak.

SSK ve Bağ- Kur emeklilerinin Temmuz zammına ilişkin öngörü ise 2018 Yılı Programı'nda yer aldı.

Program'da, bir önceki 6 aylık enflasyon tahminine göre SSK ve Bağ- Kur emeklilerinin Temmuz'da maaşlarının yüzde 4.02 artırılacağının öngörüldüğü belirtildi. Memur emeklileri ise toplu sözleşme kapsamında Ocak'ta yüzde 4, Temmuz'da yüzde 3.5 zam alacak, ayrıca enflasyon farkı ihtimali de var. Ocak'ta fark verilmesi için 2017'nin ikinci yarısındaki enflasyonun yüzde 4'ü aşması gerekiyor.

İKİ ARTIŞ DA YÜKSELECEK

Temmuz'da fark verilmesi için de 2018'in ilk 6 aylık döneminde enflasyonun yüzde 4'ü aşması şart. Tahminler, memur emeklilerinin hem Ocak'ta hem de Temmuz'da enflasyon farkı alabileceğini gösteriyor. Bu durumdaki yüzde 4'lük Ocak ve yüzde 3.5'lik Temmuz zamları yükselecek. Kesin sonuç için enflasyon rakamları beklenecek. Emekliler Ocak ve Temmuz'da zam alırken, maaşlarıyla birlikte her ay verilen ek ödeme (vergi iadesi) de artacak. Halen emekliler net maaşlarının yüzde 4'ü-5'i oranında ek ödeme alıyor. Ek ödeme her ay net maaşla birlikte hesaba yatırılıyor. Maaşdaki artış ek ödemeleri de yükseltiyor.