Emekliye ek ödeme rehberi

Ek ödeme genel olarak maaşın yüzde 4’ü kadar yatırılıyor. Ancak bazı emekliler için bu oran yüzde 5’e çıkıyor...

Emekliye ek ödeme rehberi
Yeni Asır Gazetesi'nden Faruk Erdem'in yazısı...

Emekliler maaşlarıyla birlikte ayrıca ek ödeme parası da alıyorlar. Bu paralar da hesaplara yatıyor. Ek ödeme genel olarak maaşın yüzde 4’ü kadar yatırılıyor. Ancak bazı emekliler için bu oran yüzde 5’e çıkıyor...

Bilindiği gibi 12 milyondan fazla emeklimiz her yıl Temmuz ve Ocak aylarında zam alıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 ay boyunca oluşan enflasyon kadar zam alırken memur emeklileri de toplu sözleşme zammını ve oluşursa da enflasyon farkını maaşlarında görüyor. Bu yıl için ilk 4 aylık enflasyon 12.26 çıktı. Bunun üzerine Kasım ve Aralık enflasyonları da eklenerek zam oranlarının son hali de ortaya çıkmış olacak. Emeklilerin maaşlarıyla birlikte aldıkları ek ödemeler de bu artışla birlikte yükselecek.

MAAŞTAN AYRI YATIYOR

Milyonlarca emekli maaşını bankadan alırken yatırılan rakamın içindeki ek ödemeyi fark etmiyor. Oysa yatırılan para sadece maaş değil yüzde 4'lük ek ödemeli rakam oluyor.

Yani sizin maaşınız 2 bin lira ise yüzde 4'ü kadar yani 80 lira da ek ödeme veriliyor. Bu ek ödeme de maaşınıza eklenerek bankaya 2.080 lira yatırılıyor.

E-DEVLETTEN ÖĞRENİN

Gerçek maaşınızı ve ek ödeme miktarını e-devlet sistemine girerek kolayca öğrenebilirsiniz.

Burada SGK bölümüne girdiğinizde emekli maaş detaylarıyla ilgili bölümlerden kolayca öğrenmek mümkün. E-devlet imkanı olmayanlar en yakın SGK'ya giderek maaşlarıyla ilgili detayları da öğrenebilirler

BAZI MAAŞLARA YÜZDE 5

Ek ödeme genel olarak yüzde 4 olarak uygulanıyor. Ancak emekli maaşı düşük olanlarda bu oran yüzde 5'e çıkıyor.

Halen maaşı bin 106 lira 12 kuruşun altında olanlara net aylıklarının yüzde 5'i, üstünde olanlara ise yüzde 4'ü oranında ek ödeme veriliyor. Ocak'ta bu sınır yükselecek. 4 aylık enflasyona göre sınır bin 247 lira 24 kuruşa çıkacak.

Maaşı bu tutarın altında olanlara yüzde 5, üstünde olanlara yüzde 4 oranında ek ödeme verilecek.

ARTIRILSIN TALEBİ VAR

Emeklilerin aldıkları bu ek ödeme oranlarının iki katına çıkartılması da gündemde. Bu konuda Türkiye Emekliler Derneği'nin (TÜED) bir talebi olmuştu. Eğer talep kabul görürse ek ödeme tutarları da yüzde 8- 10 oranına çıkabilecek.

Ancak şu anda yüzde 4 ve yüzde 5 olarak uygulanıyor.

Faruk ERDEM / Yeni Asır Gazetesi