Emekliye intibak yasayla çıkacak

2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak davası Yargıtay'a gitti. Ama seçim sonrası Meclis'te yargı kararı beklenmeden yasa ile intibak çıkartılması gündeme gelecek.

Emekliye intibak yasayla çıkacak
Takvim'de yer alan habere göre milyonlarca emekli maaşlarına yapılacak intibak zammını bekliyor. Bunun için açılan davalardan biri geçtiğimiz aylarda görüldü ve konu Yargıtay'a intikal etti.

Yargıtay'ın bu konuda vereceği karar beklenirken önemli bir gelişme de yaşandı.

Şimdiden başlatılan çalışmalarla seçimler sonrası intibak için Meclis'ten yasa çıkartılması gündeme geldi. Çalışmaların tamamlanması ile seçim sonrası Meclis gündemine gelecek ilk konulardan birisinin intibak olması bekleniyor.

EN AZ BİN 500 TL

Yasanın sadece SSK değil Bağ,Kur emeklilerini de kapsaması bekleniyor. İlk çıkartılan yasadan Bağ-Kur emeklileri yararlanamamıştı. Türkiye İşçi, Memur ve Bağ-Kur Emeklileri Derneği Başkanı Hamdi Öz, idare mahkemesinin, uygulanmakta olan sosyal güvenlik yasalarının evrensel sosyal güvenlik uygulamalarına aykırı olduğu gerekçesi ile davayı reddettiğini hatırlatarak, "Biz de Yargıtay'a başvurumuzu yaptık. Adli tatilden çıkan Yargıtay'ın konuyu en kısa sürede ele almasını bekliyoruz" dedi. 2000 yılı ve sonrasından emekli olanlara da, 2000 yılı öncesi emeklilere olduğu gibi intibak verilmesi gerektiğini söyleyen Öz, "Maaşlar gösterge ve katsayıya göre yeniden düzeltilmeli. En düşük emekli aylığı bin 500 lira olmalı" diye konuştu.

7.5 MİLYON KİŞİ

Çıkacak intibak kararının 7.5 milyon emekliyi ilgilendiriyor. İlk intibakta yaklaşık 2 milyon SSK ve bir kısım Bağ-Kur emeklisine 50 ila 355 lira arasında değişen zam verilmişti. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak zammının da bu aralıkta olması bekleniyor. Ayrıca intibak davasında kurum ayrımı yapılmıyor. İntibak kararı verilirse, zam hem SSK hem Bağ-Kur hem de memur emeklilerini kapsayabilecek.