Emre Kaya'dan tüm merak edilenlere yanıt!

Uzun zaman yüzünü bilmeden şarkılarını hep bir ağızdan söylediğimiz söz yazarı, besteci ve yorumcu Emre Kaya, Ankara-İstanbul macerasını, verdiği ilk şarkıları, hala şarkılarını söyleyen diğer yorumcularla nasıl rakip olduğunu anlattıç

Emre Kaya'dan tüm merak edilenlere yanıt!
Emre Kaya'nın Akşam Life'da yayınlanan röportajı...

En başa dönersek Ankara’da başlayan müzikal yolculuğunuzdan bugüne kadar olan yaşadığınız süreci konuşalım istiyoruz. İstanbul maceranız nasıl başladı? Siz daha kapalı bir hayat yaşıyorsunuz ve sadece şarkılarınızı biliyoruz. Biraz detaylı tanışsak?

Sadece şarkılarımla gündemde olabilmek için inanın büyük bir savaş veriyorum. Özel hayatımı ortada yaşamak bana çok kaliteli gelmiyor. İnsanların bizden beklediği yaptığımız işte başarılı olmamız bence. Gerisi formalite açıkçası çok magazin taraflı bir sanatçı değilim. Ankara’dan yola çıkıp İstanbul’a gelmem kendi albümüm için değil diğer sanatçıların bestelerim için benimle yan yana gelmek istemesinden kaynaklı bir durumdu. Zaman içinde kendi projelerimi de yaptım ve su aktı yolunu buldu.

Bugüne kadar birçok isim şarkılarınızı söyledi. Bu isimlerle işbirlikleriniz nasıl oluştu? Başarılı bir yorumcu olarak bestelerinizi diğer sanatçılardan dinlemek rakiple işbirliği hissi yaratmıyor mu?
Eğer yaptığın işte gerçekten bir fark yaratabiliyorsan bu eninde sonunda fark ediliyor ve senin isteminin dışında bir şeyler gelişmeye başlıyor. Benimki de tam anlamıyla böyle oldu, yapimcilarin bana ulaşması ve sanatçılarla yan yana gelmemiz onların albümlerine hitler kazandırmama sebep oldu. Şarkı vermek hele de bir şarkının patlayacağını bile bile vermek en güzel duygulardan biri benim için. Ama tabii zamanla şarkı verdiğim kişileri yorumcu tarafımla yarış halinde görünce tuhafıma gitmiyor değil.Kimin kurşunuyla kimi vurmaya çalışıyorsun. Bu yüzden aslında bunların olması iyi oluyor daha fazla üretime geçiyorum.

“Verdiğim kadar kendi söylediğim şarkılar da patlayınca şarkılarımın gerçekliği ortaya çıktı.”

Yorumculuk mu daha önde kariyerinizde bestecilik mi? Emre Kaya şarkısı demek hit demektir kavramı sizce nasıl oturdu? Bu işin matematiği olduğu doğru mudur?

Yorumculuk da bestecilik de benim kariyerimde eşit hızda gidiyor ve bu beni çok mutlu ediyor. Diğer sanatçılar için yaptığın şarkılar patlayınca ve kendin için yaptığın şarkılar da hızlı bir şekilde hit olunca doğal olarak üzerime bir hit makinası kavramı yapışıyor. Tabii bu benim için büyük haz, her gün Allah’a şükrediyorum bana böyle bir iç gücü verdiği için. Ayrıca duyguların matematiği diye bir şey olamaz o zaman şarkı “hit” olmaz. Ben yaşadığım ve gün içerisinde etkilendiğim olaylardan yola çıkarak şarkılarımı yapıyorum.

Gelelim yeni albümünüz ‘Apayrı’ya. Tamamı sizin şarkılarınızdan oluşan albümünüzün hazırlık süreci nasıldı?
Açıkçası her günüm müzikle geçtiği için albüm için ayrı bir çaba sarf etmedim ne yalan söyleyeyim. Çünkü ben müzisyen arkadaşlarımla 7/24  beraber yaşayan biri olarak hemen şarkılar seçildi. Bunun seçimi 2 gün sürdü. Diğer sanatçı dostlarıma verdiğim şarkıların birkaçını akustik olarak projeye yerleştirdim, yeni şarkılarımı da üzerine ekledim ve böylelikle devam etti. Aslında proje hazırlamak yada single yada albüm benim için yapması en kolay şeyler ve zaten diğer kalan işleri ekibim hallettiği için kısa sürede her şey hazırlanıp bitiyor.

Video kliplerin önemine ve şarkılara hizmet ettiğine inanıyor musunuz?
Video klip çok önemli. Bir şarkının duygusunu daha da yücelten, sinematografik bir bakış açısı ile duyguların daha da yükselmesini sağlayan bir sanat bence.

Sosyal medyayla aranız nasıl? Son dönemde en etkili iletişim aracı olarak görülüyor. Siz aktif olarak kullanıyor musunuz? Eskiden en önemli şey hayranlardan gelen mektuplardı. Hâlâ mektup yazanlar oluyor mu?
Sosyal medyayla aram iyi, fanlarımın bana yazmaları, bitmeyen enerjileriyle yazdıkları duygularını okumak beni mutlu ediyor. Aktif olarak da kullanıyorum. Artık ne yazık ki mektup yok, yerini hediyeler aldı. Mutlaka bileklik, kolye gibi gönüllerinden kopan ve beni çok mutlu eden zarfları ofisime geliyor. Samimi geliyor bana bunlar. Açıkçası bu da beni mutlu ediyor. Tabii mektup olması daha da mutlu eder. ‘Her şey eskiden mi güzeldi?’ derseniz keşke eskilere dönsek, o sıcaklığı genç nesil olarak biz de yaşasak.  
Konular Röportaj