Emzirirken diyet yapılır mı?

Emzirme döneminde de ne kadar sağlıklı beslenirseniz, sütünüzün besin değeri o ölçüde yüksek olur.

Emzirirken diyet yapılır mı?
Akşam'dan Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Doğumdan sonra emzirme dönemindeki beslenmeniz, en az hamilelik dönemindeki beslenmeniz kadar önemlidir. Hamileyken sağlıklı ve yeterli beslenir, sağlıklı yaşarsanız, bebeğiniz sağlıklı doğar. Bebeğiniz için en ideal besin anne sütüdür. Emzirme döneminde de ne kadar sağlıklı beslenirseniz, sütünüzün besin değeri o ölçüde yüksek olur. Siz de o ölçüde enerjik ve sağlıklı olur, bu dönemi rahat ve mutlu geçirirsiniz. Bebeğiniz sağlıklı büyür ve gelişir.

EMZİRİRKEN KİLOLARINIZDAN KURTULMAK İSTİYORSANIZ

Diyet yapabilirsiniz. Ancak sağlıklı beslenmek şartıyla. Doğumdan sonra beslenme şekliniz kaliteli süt üretecek, emzirme odaklı, size özel sağlıklı beslenme temelli olmalı ki bebeğinizin de sizin de sağlığınıza pozitif etkisi olabilsin. Bunun için uzman bir diyetisyenden yardım almalısınız. Size özel, sizinle birlikte bir uzman tarafından hazırlanan diyet programıyla sağlıklı, yeterli, düzenli beslenerek sağlıklı kilo verebilirsiniz ve bebeğiniz de sağlıklı büyür.

Emzirirken diyet yapmak çok hassas bir konu. Sıkı ve açlık odaklı, hızlı kilo vermeye endeksli diyetleri asla uygulamayın. Standart diyet listelerinden kaçının. Doğumdan itibaren emzirirken sağlıklı beslenmeniz sizin için de bebeğiniz için de son derece önemli. Bunu unutmayın. 

BUNLARI MUTLAKA YAPIN

- Sağlıklı beslenin. Sağlıklı beslenmek kolay ancak bilgi isteyen bir konudur. Bunun için bu konuda uzman bir diyetisyenle bire bir görüşmeli, en az haftalık takipler eşliğinde, ayrıntılı çalışarak diyetinizi sürdürmelisiniz.

- Bol su için. Her gün 3- 5 litre su içmelisiniz.

- Yeterli uyuyun. Uykusuz kaldığınızda, sütünüz azalır, kilo almanız kolaylaşır. Gece az uyuduysanız; gün içinde bebeğiniz uyuduğu zaman, siz de kısa dinlenme molaları verin. Uyuyamasanız bile, vücudunuzun dinlendirmiş olursunuz. Dinlenmiş vücut daha kolay süt üretir. 

- Uzun süre aç kalmayın. 2- 3 saatte bir beslenin yani enerji almalısınız. Bunu sağlamak için; 3 ana öğününüzü düzenli olarak yemeli ve aralarda sağlıklı atıştırmalar yapmalısınız.

- Düzenli ve verimli emzirmelisiniz. Bebeğiniz her ağladığında emzirmekten kaçınmayın, istemediği zaman ısrar etmeyin, biraz bekleyin sonra tekrar teklif edin. Her emzirmede bir önceki emzirmeden farklı başlayın. Emzirme sürerken bebeğiniz göğsünüzü bırakmadan, ağzından alıp diğer göğsünüzü sunmayın. Bebeğinizin bitirip bırakmasını bekleyin, sonra diğer göğsünüzü sunun. Rahat, sakin ve doğal davranın. Süt üretilmesini sağlayan prolaktin ve oksitoksin hormonları emzirme faaliyeti ve pozitif ruh haliyle çok iyi aktive olur ve sütünüzün maksimum değerlerde olmasını sağlar.

SÜT ARTIRAN KOMPOSTO

Sıvı, vitamin ve mineral desteği için bu kompostoyu içmelisiniz. Her gün taze yapın. Gün içinde istediğiniz zamanda, sıcak veya soğuk olarak içip bitirin.

Malzemeler

- 2 litre su

- 1 adet elma veya armut 

- 2 yemek kaşığı siyah kuru üzüm

- 5- 6 adet kuru erik  kayısı (varsa taze kırmızı erik)

- 2- 3 dilim taze zencefil 

- 1 tatlı kaşığı toz şeker

Yapılışı

- 2 litre suyla kuru meyveleri kaynatın. 

- Kaynattıktan sonra, kabukları soyulmuş ve doğranmış dilimlenmiş taze meyveleri ve dilimlenmiş taze zencefili ilave edin.

- Meyveler yumuşayıncaya kadar kaynatın. 

- Toz şekeri ilave edip karıştırın. 

- Altını kapatın, dinlenmeye bırakın. 

- Gün içinde sıcak veya ılık olarak suyunu tüketin.

Nil Şahin GÜRHAN / AKŞAM
Konular Kadın / Bakım