En genç mahkuma 10 milyon dolar tazminat!

Kanada, Afganistan'da bir ABD askerini öldürdüğü iddiasıyla 15 yaşında girdiği hapishanede 10 yıl tutuklu kalan Omar Khadr'a, yaklaşık 10 milyon dolarlık tazminat paketi sunmaya hazırlanıyor.

En genç mahkuma tazminat!
Vatan'da yer alan habere göre Kanada'nın, Afganistan'da bir ABD askerini öldürdüğü iddiasıyla 15 yaşında girdiği Guantanamo Hapishanesi'nde 10 yıl tutuklu kalan Omar Khadr'a yaklaşık 10 milyon dolarlık tazminat paketi sunmaya hazırlandığı bildirildi.

Kanada'nın resmi yayın kuruluşu CBC ve ulusal basındaki haberlere  göre, hükümet, ABD'nin Guantanamo Körfezi'ndeki askeri cezaevinde tutuklu kalan  Kanada vatandaşı Khadr'a, burada maruz kaldığı işkence ve suistimaller dolayısıyla yaklaşık 10 milyon dolarlık tazminat paketinin yanı sıra resmi özür  sunacak.

Guantanamo'daki en genç tutuklu olarak tarihe geçen Omar Khadr, 2002'de 15 yaşındayken ailesiyle tatil için gittiği Afganistan'da, ABD askerlerinin bir operasyonunda arada kalmıştı. Operasyonda bir gözünü kaybeden ve omzu kırılan Khadr, bu sırada bir ABD askerini öldürdüğü iddiasıyla yargılanıp  Guantanamo Hapishanesi'ne gönderilmişti. Kanada'ya 2012'de iade edilen Khadr, gördüğü ağır işkenceler nedeniyle tüm suçlamaları kabul ettiğini ancak bu suçları  işlemediğini açıklamıştı.

Khadr, kendisine verilen itiraf anlaşmasını kabul ettikten sonra transfer edildiği Kanada'da, Mayıs 2015'te avukatının gözetiminde olması kaydıyla  serbest bırakılmıştı.

Kanada Yüksek Mahkemesi, 2010'da ABD'de Khadr'ın sorgulamalarına  katılan Kanada federal yetkililerin eylemlerinin "gözaltına alınan genç şüphelilere karşı gösterilmesi zorunlu olan Kanada'nın en temel standartlarını  ihlal" niteliğinde olduğuna karar vermişti. Mahkeme, Kanada hükümetinin  yaptırımlarının, Omar Khadr'ın Hak ve Özgürlükler Şartı'ndaki haklarını ihlal  ettiğine ve onu temel adalet ilkelerinden mahrum bıraktığına hükmetmişti.

Khadr'ın avukatı Dennis Edney, müvekkiline ağır işkenceler edildiğini  ve Kanadalı görevlilerin de buna katıldığını belirterek, Amerikan ve Kanada  hükümetlerinden resmi özür talebinde bulunmuştu. Kanada basını, hükümet aleyhine  20 milyon dolarlık tazminat davası açan avukat Edney ile resmi görevliler  arasında pazarlığın sürdüğünü duyurmuştu.

Bu arada, resmi temaslar için İrlanda'da bulunan Kanada Başbakanı Justin Trudeau, gazetecilerin bu konudaki sorusunu, "Yasal sürecin yakında  tamamlanacağını düşünüyorum." şeklinde cevapladı. Trudeau, konuya ilişkin detay vermedi.

Mahir Arar'a da 10,5 milyon dolar tazminat ödenmişti

Öte yandan, ABD'nin El Kaide'ye yönelik operasyonuna destek sağlayan  Kanada'nın CIA'e verdiği yanlış istihbarat sonucu, 2002'de tatilden döndüğü Tunus'tan Ottawa'ya gitmek üzere New York'ta aktarma yaparken CIA uçağıyla  Suriye'ye kaçırılan ve burada günlerce işkence gören Kanada vatandaşı Mahir Arar da masum olduğunu ispatlayarak, 10,5 milyon dolar tazminat kazanmıştı.

Dönemin Başbakanı Stephen Harper da Arar'dan resmi özür dilemişti.