Erbil iyice köşeye sıkıştı!

Haşdi Şabi milislerinden bir grup Altınköprü doğusundaki Taktak petrol sahasında kontrolü sağladı. Böylece bir petrol sahası daha Bağdat’a geçti. Kerkük doğusundaki Süleymaniye yolunda bulunan Çemçemal de küçük çaplı çatışmaların ardından Haşdi Şabi milislerine geçti.

Erbil iyice köşeye sıkıştı!
Yeni Şafak'tan Fatih Özer'in haberine göre kukla devlet ilanı için korsan bir referandum düzenleyen Mesud Barzani, bu hareketinin bedelini pahalı ödüyor. DEAŞ’ın varlığını gerekçe göstererek işgal ettiği Türkmen kenti Kerkük’ü saatler içinde kaybeden Barzani’ye bağlı Peşmerge, önceki gün Altınköprü beldesinde yaşadığı hezimetin ardından Erbil yolundaki Kuştepe’yi de kaybetmek üzere. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) ‘başkenti’ Erbil’e 20 kilometreye kadar yaklaşan Irak ordusunun, 36. Paralel çizgisine dek taarruz edeceği iddia ediliyor. 36. Paralel, Erbil’in sadece 4 kilometre güneyinden geçiyor. Büyük panik yaşayan Erbilliler, yaşadıkları kenti terk ederek daha güvenli olarak gördükleri Süleymaniye’ye doğru kaçmaya başladı. Halk, Erbil’in de Irak güçlerinin kontrolüne geçeceğine inanıyor.

TAKTAK’I DA KAYBETTİ

Erbil’in hemen güneyindeki Kuştepe’de çatışmalar gece boyunca sürdü. Peşmerge güçlerine PKK’lı teröristler de yardıma koştu. Buradaki siperler Irak ordusu tanklarınca tahrip edilirken, Haşdi Şabi milislerinden bir grup da Altınköprü doğusundaki Taktak petrol sahasında kontrolü sağladı. Böylece Barzani’nin işlettiği bir saha daha Bağdat yönetimine geçmiş oldu. Irak güçlerinden Altınköprü, Kuştepe ve Taktak’ın ardından Kerkük doğusundaki Süleymaniye yolunda bulunan Çemçemal de küçük çaplı çatışmaların ardından Haşdi Şabi milislerine geçti.

İKİ KENTE SIKIŞTILAR

Habur’a alternatif olarak açılacak Ovaköy Sınır Kapısı güzergahı da Peşmerge ve PKK’dan temizleniyor. Bu doğrultuda Irak ordusu Musul kuzeyinde ilerlemeye devam ediyor. Suriye’de PKK/PYD işgalindeki bölgeden Irak’a açılan iki sınır kapısının kontrolü Bağdat yönetimine geçti. Irak ordusu ayrıca Musul kuzeyindeki Ayn Zala, el-Koş, Şeyhan ve Zelkan’da da kontrolü sağladı. Musul yakınlarındaki petrol bölgesi Zummar da Barzani güçlerinden alındı. 16 Ekim sabaha karşı yapılan operasyonla işgal ettiği noktalardan hızla ayrılmak zorunda kalan Peşmerge, ilk gün 11 saatte 30 bin kilometrekarelik bölgeyi Irak ordusuna bıraktı. Geri çekilmeyi sürdüren Peşmerge Erbil ile Süleymaniye çevresine sıkışmış durumda.

Öfke büyüyor

Bir ABD-İsrail projesi olan sözde ‘Büyük Kürdistan’ için maceraya kalkışan Barzani yönetimi, elindeki bir bir kaybediyor. Riskli kararlarıyla yönetimi altındaki halkı büyük tehlike altına sokan Barzani’ye bölgede tepki büyük. Irak ordusunun kente yaklaşmasıyla panik yaşayan Erbilliler aynı zamanda kendilerini yalnız bırakan ABD’ye de tepkili.

Önceki gün Erbil’deki Amerikan konsolosluğu önünde yapılan eylemler dün de sürdü. Öfkeli kalabalık, kentte bulunan Birleşmiş Milletler karargahı önünde toplanarak “Amerika’ya ölüm” sloganları attı, ardından ABD konsolosluğuna yürüdü. Erbil’deki Classy Hotel önündeki ABD bayrağını yere indiren bir başka grup ise buradaki Türk bayrağına da saldırdı. Bu arada ABD’nin Erbil’deki konsolosluk çalışanlarının nakliye helikopterleriyle bölgeden çıkarıldığı ileri sürülüyor.