Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Kudüs'te üç şehidimiz var"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Afrika Sağlık Kongresi'nin gala yemeğinde önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan: 'Kudüs'te üç şehidimiz var'
Milliyet'te yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı'nda Afrika'da Sagˆlık bas¸lıklı uluslararası kongrenin gala yemegˆinde yaptığı konuşmada, "Afrika'ya kaynakları sömürülecek bakir kıta olarak da yaklaşmadık. Böyle yaklaşmıyoruz. Biz kendimizi Afrika'nın, şunun altını çiziyorum, kaderdaşı, kara gün dostu olarak, karşılıklı saygı ve eşitliğe dayalı, kazan-kazan temelinde uzun vadeli bir iş birliği geliştirmek istedik. Bir taraftan ticaret hacmimizi artırırken, diğer taraftan kalkınma odaklı insani yardımlarımızla Afrikalı mazlumların yükünü hafifletiyoruz." dedi.

"Tüm Afrika'yla ticaretimiz 2005 yılında yaklaşık 7 milyar dolarken 2016 yılında bu rakam 17 milyar dolara yükseldi." diyen Erdoğan, şunları söyledi:

"Geride bıraktığımız 12 senede katettiğimiz mesafe, Türkiye'nin Afrika kıtasına ilgisinin dönemsel veya geçici bir heves olmadığını ispat etmiştir. 2008'de ilk kez İstanbul'da, 2014'te de Ekvator Ginesi'nin başkenti Malabo'da toplanan Türkiye-Afrika ortaklık zirveleri, Türkiye'nin ciddiyetini, kıtayla münasebetlere verdiği önemi ortaya koymuştur. Her zaman ifade ediyorum, biz Afrikalı kardeşlerimizi kendimize asla uzak görmüyoruz, onlara tepeden bakmıyoruz."

'İnşallah güç şimdi Afrika'da toplanmaya başladı'

"Bugün bize her fırsatta demokrasi, hukuk ve insan hakları dersi vermeye yeltenenlerin Afrika'da nasıl bir enkaz bıraktığını bizzat yerinde gördük, görüyoruz." ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"Asrın başında Namibya'da, Kongo'da, daha yakın tarihte Ruanda'da milyonlarca insanın nasıl katledildiğini, nasıl soykırıma tabi tutulduğunu çok iyi biliyoruz. Batılı ülkelerin bugün zevkini sürdükleri refahı kime borçlu olduklarını hepimiz çok iyi biliyoruz. Şatafatlı binaların, şık kaldırımların altında kimlerin canının, kanının, alın terinin olduğunu bizler gayet iyi biliyoruz. Her ne kadar onlar unutturmak istese de biz bu karanlık ve kanlı tarihin unutulmasına asla izin vermemeliyiz. Afrikalı mazlumların gözyaşı ve sömürülen emeği üzerine inşa ettikleri medeniyetlerinin gerçek yüzünü ifşa etmeyi sürdürmeliyiz."

Erdoğan, "Afrika, bugün daha çok sorunlar, sıkıntılar, açlık ve hastalıklarla gündeme geliyor olsa da 21. yüzyıla damgasını vuracak olan kıtadır. Açık ve net söylüyorum. İnşallah, güç şimdi Afrika'da toplanmaya başladı." dedi.

'Afrikalı kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz'

Şu an dünyanın ekonomik, ticari, beşeri anlamda, en dinamik, en canlı, en mümbit kıtasının Afrika olduğunu belirten Erdoğan, "Hiçbir güç, bu potansiyelin harekete geçmesine mani olamayacaktır. Özellikle halen Afrika kıtasını kendi arka bahçeleri olarak gören müstemlekeciler, kıtanın yükselişine, gerçek anlamda bağımsızlığını eline almasına çelme takamayacaklardır. Bu süreçte Türkiye, tertemiz tarihiyle, değerleriyle, adaletiyle, insana kıymet veren bakış açısıyla Afrikalı kardeşlerinin yanında olmayı sürdürecektir." diye konuştu.

Kudüs'te cuma namazı sonrası yaşanan olaylar

Kudüs'te cuma namazı sonrası yaşanan olaylara ilişkin Erdoğan, "Şu anda buyurun, Kudüs'te bugün cuma, Müslümanların kutsal bir günü ve Kudüs polisi, askeri, bütün güvenlik güçleri orada Müslümanların üzerine saldırdılar ve 350'ye yakın yaralı var, aldığım son rakam 3 tane şehidimiz var." dedi ve ekledi "Şu an dünyanın ekonomik, ticari, beşeri anlamda, en dinamik, en canlı, en mümbit kıtası Afrika'dır. Hiçbir güç, bu potansiyelin harekete geçmesine mani olamayacaktır. Özellikle halen Afrika kıtasını kendi arka bahçeleri olarak gören müstemlekeciler, kıtanın yükselişine, gerçek anlamda bağımsızlığını eline almasına çelme takamayacaklardır. Bu süreçte Türkiye, tertemiz tarihiyle, değerleriyle, adaletiyle, insana kıymet veren bakış açısıyla Afrikalı kardeşlerinin yanında olmayı sürdürecektir."

'Amerika bir, biz ikinci sıradadır'


Türkiye'nin Somali'de büyük bir büyükelçilik binası bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, en az gelişmiş ülkelere ciddi bir yardım yapıldığını kaydederek, "Somali'ye kimsenin uğramadığı dönemde ilk defa bir başbakan olarak 2007 yılında gittik. Somali'ye dünyanın bakışını değiştirdik. Şimdi son gidişimde bu Somali yok. Bundan sonra daha büyük bir Somali olacak. Bizim en büyük büyükelçilik tesisimiz Somali'dedir. 80 dönemlik gayet geniş. Ne Amerika'nın ne İngiltere'nin orada böyle bir büyükelçilik binası yok. Onlar orada konteynır içerisinde hizmet veriyorlar. Hastaneyi orada biz kurduk. Modern bir hastane kurduk Somali'de. Ayrıca orada öğrenci yetiştirme çalışmalarına başladık. Her zaman yanlarında olacağız. İspat, G-20 toplantısındayız herkes bir şeyler söylüyor. Bende bakıyorum bu kadar para yardım ettik diyorlar ama önümde İngiltere'nin resmi gelirlerine bakıyorum, böyle bir şey yok. Şu anda milli gelire oranla en az gelişmiş ülkelere yardımda Türkiye bir numaradır. Normalde ise Amerika bir, biz ikinci sıradadır. Çünkü bu bizim İslami görevimizdir. Afrika'ya kaynakları sömürülecek bir yer olarak yaklaşmadık" diye konuştu.