Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Milletim ‘Başkanlık’ diyor"

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Konya’da toplu açılış töreninde vatandaşlara seslenirken, “Kamuoyu yoklamalarına baktığımızda milletim başkanlık sistemini istiyor. Ben de diyorum ki, gelin bunu milletimize götürelim. Eğer milletim bu işe ‘evet’ diyorsa biz de ‘hayırlı olsun’ diyelim. Millet hazırsa me

Erdoğan: "Milletim ‘Başkanlık’ diyor"
Yeni Asır'dan Hasan Ay'ın haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milletin başkanlık sistemi talep ettiğini belirterek, "2007'de hukuken, 2014'ten itibaren filin bizatihi kendisi siyasi konumda olan Cumhurbaşkanlığı uygulaması sistemin restorasyonunu zorunlu hale getiriyor" dedi. Erdoğan Musul operasyonu ile ilgili olarak da, "Biz Irak'ta, Irak'ın birliği ve beraberliği için koalisyon güçleri içinde yerimizi almakta kararlıyız. Koalisyon güçlerine talebimizi bugün yarın arkadaşlarım iletecek. Koalisyon güçleri eğer Türkiye'yi istemiyorsa, B planımız devreye girer. O da olmuyorsa C planımız devreye girer" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Kılıçarslan Kent Meydanı'nda Konya Valiliği ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık 2 milyar TL'lik yatırımla yapımı tamamlanan tesislerin toplu açılışı ve yeni tesislerin temel atma törenine katıldı. Erdoğan, törende özetle şöyle dedi:

HALLEDEMİYORSAK BU İŞİ BIRAKALIM: Koalisyon güçleri şu anda bizimle beraber hareket ediyor. Eyvallah... Koalisyon güçleri niçin YPG, PYD ile hareket ediyor?

Bu koalisyon güçlerinin hemen hemen tamamına yakını bizimle dost. Bunların bir terör örgütüyle beraber olmasını anlamıyoruz.

Şu anda teröristleri eğitmelerini anlamakta zorlanıyoruz.

Eğer 63 ülke bu DEAŞ'ı halledemiyorsa yöneticiler olarak biz bu işi bırakalım.

TUZAK BAŞKA: Kimmiş PYD,YPG, şu hale bakın. Ama oyun başka. Tuzak başka.
Oyun bizim üzerimizde oynanıyor. Kusura bakmasınlar biz bu oyuna ne Suriye'de ne Irak'ta prim vermeyeceğiz.

YAZIKLAR OLSUN: Amerika'daki seçim kampanyasında, 'Biz PYD, YPG'ye silah desteğini vermeye devam edeceğiz' diyorlar. Yazıklar olsun.

YENİ UYGULAMALAR GELİYOR: Bu yapının içinde olanlardan 15 Temmuz'dan sonra pişmanlık duyan pek az kişi olduğunu görüyoruz. Tabanı ibadet, ortası ticaret, tavanı ihanet. İnlerine gireceğiz dedim, girdik mi. Ama daha bitmedi, daha devam ediyoruz, kaçacak delik arayacaklar. Şimdi yeni uygulamalar geliyor. Bu yeni uygulamaları, adımları da atacağız. Birkaç hafta içinde bunları da göreceksiniz.

Eğer bu milletin evladı olduklarını kabul ediyorlarsa gereğini yapacaklar.

Eğer bu milletin evladı değillerse gereğini biz yapacağız.

BEYHUDE UĞRAŞIYORLAR KUSURA BAKMASINLAR: Mağduriyet edebiyatıyla 15 Temmuz'un hesabının sorulmasının önüne geçmeye çalışanlar varsa beyhude yere uğraşıyorlar, kusura bakmasınlar.

15 Temmuz'un hesabının sorulması konusunda yapılanlar, yapılabileceklerin en asgarisidir.

Şayet darbe başarılı olsaydı FETÖ mensuplarının bize ve milletimize ne yapacağını çok iyi biliyoruz. Daha temizlik, görevden almalar şart.

MİLLETİM 'BAŞKANLIK' SİSTEMİ DİYOR: Fiili bir durumla karşı karşıyayız. Bu durumun zemini 2007'de Cumhurbaşkanı'nı doğrudan halkın seçmesini öngören Anayasa değişikliğiyle oluşturulmuştur.

Yapılan kamuoyu araştırmalarına baktığımızda, milletim 'başkanlık sistemi' diyor. Ben de diyorum ki parlamentodaki siyasi partilerimize, egemenlik kayıtsız şartsız milletin değil mi? Milletin. Gelin, millete götürelim.

Eğer milletim bu işe evet diyorsa hayırlı olsun diyelim ve başkanlık sistemine adım atalım.

ZAMAN KAYBINA TAHAMMÜLÜMÜZ YOK: İstiyorum ki patinaj yapmayalım, hızla yola devam edelim. Çünkü yapacağımız çok işi var.

Onun için de ülkenin ve milletin meseleleri konusunda aktif bir rol oynamaya mecburuz ve zaman kaybına tahammülümüz yok. Artık millete verilmiş sözlerden de hareketle, bu verilen sözü yerine getirmek görevdir.

Onun için bir sonraki seçimde milletin karşısına siyasi partiler çıktığında yaptıklarının ve yapamadıklarının hesabını vermek mecburiyetindedir.

SİSTEM RESTORASYONU ZORUNLU: Ben milletime verdiğim sözlerin gereğini yerine getiriyorum, getirmeye de devam edeceğim. Ama bizim sistemimiz Meclis tarafından seçilen Cumhurbaşkanlığı makamını daha çok vesayet sistemi altına alıyor ve bundan dolayı burada bir sıkıntı var. 2007'de hukuken, 2014'ten itibaren filin bizatihi kendisi siyasi konumda olan Cumhurbaşkanlığı uygulaması sistemin restorasyonunu zorunlu hal getiriyor.

MİLET HAZIRSA MESELE YOK: 2011 yılından itibaren bu sorunun çözümünü de içeren yeni bir anayasa yapılması gerektiğini savunuyoruz.

Türkiye'nin sivil siyasi kurumlarıyla yeni bir anayasa yapabileceğini, bunu hak ettiğini söylüyoruz.
Bu konuda nihai sözü işte millet söyleyecektir. Buna hazır mıyız? Eyvallah...

Millet hazırsa mesele yok. Siyaset kurumunun yeni anayasa ve başkanlık sistemi konusunda inisiyatif alması partilerimizi zayıflatmaz, tam tersine güç kazandırır.

GELSİNLER PİŞMANLIKLARINI DİLE GETİRSİNLER

Hala bir kısmı 15 Temmuz'u FETÖ denen bu ihanet çetesinin gerçekleştirdiğine inanmıyor, inanmak istemiyor.

Biz biliyoruz ki FETÖ, PKK'dan daha da tehlikelidir.

Herkes bunu görsün. PKK'ya, DEAŞ'a bakışımız neyse bunlara bakışımız budur. Bizim inancımızda samimiyetle Rabbimize yönelmeleri halinde tövbe kapısı herkese daima açıktır. Devletimizin şefkat kolları da herkese açıktır. Gelsinler bildiklerini anlatsınlar, pişmanlıklarını dile getirsinler, hukuk onlara bir kolaylık sağlar. İdam kararını parlamento verir. İcra gereğini yapmalıdır. Bana gelirse ben onaylarım.

YENİ DARBE SÖYLENTİLERİNE TEPKİ

Şimdi konuşuyorlar, birinci darbe 17/25 atlatılmış, ikinci darbe öyle veya böyle 15 Temmuz atlatılmış, şimdi üçüncü darbe gelecekmiş. Bir tane ukala, kendini bilmez, köşesinden bir şeyler yazıyor. Ne diyor şair?

'Yürüyeceksin, millet yürüyecek arkandan.' 15 Temmuz bunun en güzel ifadesi oldu. Birileri farklı şeyler söylediler. Ne dediler; 'Almanya'ya iltica, İtalya'ya iltica etti' ama bilmiyorlar ki biz bu yoldaki terbiyemizi alırken şöyle aldık, 'Eğer lider taşın arkasına saklanırsa millet dağın arkasına saklanır'.

Terör örgütlerini maşa olarak kullanarak üzerimize gelenler bilsinler ki, bu maşalar eninde sonunda kendilerini de yakacaktır.

BAŞKAN ERDOĞAN SLOGANLARI

Erdoğan, Cuma namazını da Kapu Camisi'nde kıldı, ardından tarihi Bedesten Çarşısı'ndaki esnafı ziyaret etti. Vatandaşlar, "Türkiye seninle gurur duyuyor", "Mazlumların umudu", "Başkan Erdoğan" sloganları atarak, Erdoğan'a sevgi gösterisinde bulundu.

Erdoğan esnaf ziyaretinin ardından Valiliği ziyaret etti. Toplu açılış törenine katılan vatandaşlar da "Başkan Erdoğan" sloganları attı.