Erdoğan'dan ABD'ye sert PYD tepkisi!..

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, 'PYD politikamızda herhangi bir değişiklik yok. Fakat PKK’yı yabancı bir terör örgütü olarak görüyoruz ve Türkiye halkına karşı gerçekleştirdikleri terör saldırılarını sonlandırmalarını umuyoruz” dedi.

Erdoğan'dan ABD'ye sert PYD tepkisi!..
Bugün'de yer alan habere göre Kirby, günlük basın toplantısında, Suriye’de sivillerin Rus saldırıları sonucunda evlerini terk etmek zorunda kalmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rusya’nın askeri müdahalelerinin Suriye'de gerginliği artırdığını ve siyasal çözüm arayışlarını zora soktuğunu belirten Kirby, bu müdahaleler sonucunda daha fazla yabancı savaşçının bölgeye geldiğini ve hatta yabancı savaşçıların Rus topraklarına gidebileceğini söyledi. Kirby, “Eminim ki bu kendi çıkarlarına hizmet etmez” şeklinde konuştu.

Rusya’nın Suriye’deki askeri müdahaleleri sonucunda on binlerce Suriyeli sivilin evlerini terk etmek zorunda kalarak Türkiye sınırlarına gelmesinde Rusya’nın sorumluluğu bulunduğuna işaret eden Kirby, “Eğer Rusya muhalif grupları, sivilleri ve sivil bölgeleri bombalamasa her şey daha az kötü olacak” ifadesini kullandı.

“GÜVENLİ BÖLGE GÜNDEMİMİZDE YOK”

On binlerce sivilin Türkiye sınırında olduğu ve daha fazlasının da bölgeye gelebileceği yönünde değerlendirmeler yapan Kirby, “Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturulması söz konusu mu?” şeklindeki soru üzerine, bu konunun koalisyon ülkeleri arasında sık sık gündeme geldiğini ve ileride de geleceğini kaydetti.

Kirby, “Bu konuda şu anda herhangi bir karar yok ve liderler ve Pentagon komutanlarının işaret ettiği gibi, bu plan gerçekleşmeden halledilmesi gereken bazı hususlar var. Fakat şu anda böyle bir karar alınmış değil” değerlendirmesinde bulundu.

Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge tartışmalarının tamamen rafa kaldırılmadığını ve gerekirse ABD’nin bu bölgenin oluşumunu sağlayabileceğini ifade eden Kirby, “Kesinlikle yapabilir fakat bir bedeli var. Sadece paradan bahsetmiyorum, riskleri var ve biz bunun etkili ve kalıcı bir çözüm olduğunu düşünmüyoruz” dedi.

“PYD POLİTİKAMIZDA DEĞİŞİKLİLİK YOK”

Sözcü Kirby, “PYD’yi hala bir terör örgütü olarak değerlendirmiyor musunuz?” şeklindeki soru üzerine, “Doğru. Bu konudaki politikamızda herhangi bir değişiklik yok. Fakat PKK’yı yabancı bir terör örgütü olarak görüyoruz ve Türkiye halkına karşı gerçekleştirdikleri terör saldırılarını sonlandırmalarını umuyoruz” diye konuştu.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass’ın Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını doğrulayan Kirby, görüşmenin içeriği hakkında bilgi vermedi.

Erdoğan'dan muhtarlar buluşmasında ABD'ye PYD tepkisi

Hürriyet'te yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen 20'nci Muhtarlar Toplantısı'nda konuştu.

PYD ile ilgili ABD’den gelen açıklamalara tepki gösteren Erdoğan şunları söyledi:

"PKK ile PYD'nin bir farkı var mı? YPG'nin bir farkı var mı? Bütün yazılı kayıtları bunların bizim elimizde. Amerika'ya diyoruz ki 'Bu terör örgütüdür', Amerika'nın yetkilileri kalkıyor 'Hayır biz onları terör örgütü olarak görmüyoruz'.

Ey Amerika! Size kaç kere söyledim. Siz bizimle beraber misiniz yoksa bu terör örgütü PYD ile YPG ile mi berabersiniz?

Ey Amerika! Ne PKK'yı bize tanıtabilirsiniz, ne PYD'yi bize tanıtabilirsiniz, ne YPG'yi bize tanıtabilirsiniz.

Bunları biz gayet iyi biliriz. DAEŞ'i de biz biliriz, bunları da biz biliriz. Ama bunların hiçbirini bugüne kadar tanıyamadınız. Tanıyamadığınız için bölge kan revan içinde.

Bu nasıl ortaklık? Anlatmak mümkün değil. Defalarca anlatmamıza rağmen karşımızda susuyorlar."


KIRBY'NİN SÖZLERİ TARTIŞMA YARATTI

Erdoğan’ın açıklaması, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby’nin günlük basın toplantısında yaptığı tartışmalı açıklamanın ardından geldi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Kirby’e, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’nin PYD ile ilişkisine işaret edip, “Ben miyim senin ortağın, yoksa Kobani'deki teröristler mi?" diyerek getirdiği eleştiri sorulmuştu.

Kirby, “Biz, PYD’yi terör örgütü olarak tanımlamıyoruz” demişti.Türkiye, PYD’yi, terör örgütü PKK’nın Suriye kolu olarak değerlendiriyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kirby’nin sözlerine dün tepki göstermişti.

Bakan, "Şimdi siz bir tane terör örgütünü terör listesine alıyorsunuz, onunla beraber olan ve başka bir yapılanma içinde olan terör örgütünü terör örgütü olarak görmüyorsunuz. Buna en hafif tabirle saflık mı diyelim, başka ne diyelim ama bu kabul edilemez" demişti.

BÜYÜKELÇİ BASS BAKANLIĞA ÇAĞRILMIŞTI

Ardından ABD Büyükelçisi John Bass, Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı.