Erkekler daha çok kansere yakalanıyor

Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Araştırma ve Uygulama Merkezi (EÜKAM) Müdürü Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, Dünya Kanser Günü için yapılan çalışmaları ve kanserin önlenmesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Erkekler daha çok kansere yakalanıyor
Yeni Asır'da yer alan habere göre Dünya Kanser Gününün insanlarda kansere karşı bilinç oluşturmak için oldukça önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Haydaroğlu, "Kanserde önemli olan erken teşhis. Bu konuda insanları bilinçli bir hale getirdiğimiz müddetçe kanserin korkulacak bir yanı kalmayacaktır" dedi.

VÜCUDUNUZU İYİ TANIYIN

Prof. Dr. Haydaroğlu, "İnsanlar bedenleriyle ilgili olmalı. Kanser çeşitlerinin birçoğu vücuttaki reaksiyonlarla kendini belli eder. Kişi kendi vücudunu ne denli iyi tanırsa erken teşhiste o kadar başarılı olunur. 4 Şubat Dünya Kanser Günü'nde, Ege Üniversitesi Radyoloji Onkolojisi Bölümü olarak bu konuda bireylerin bilinçlenmesi için özellikle sosyal medyada faaliyet gerçekleştirdik" dedi.

KADINLARA GÖRE İLGİSİZLER

1992-2015 yılları arasında,103 bin 364 kanser kaydının gerçekleştirildiğini ifade eden Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, bu dönemde erkeklerde daha fazla kansere rastlandığını söyledi. Medyada ve diğer yerlerde gerçekleştirilen çalışmalardan kadınların daha çok etkilendiğini kaydeden Prof.
Dr. Haydaroğlu, "Erkekler kanser konusunda kendisiyle ilgisiz. Kadınlar ise vücutlarını daha iyi tanıyor ve erken başvuruyor. Vücuttaki şişlikler ya da kanamalar kontrol edilmeli. 4 kanser türü önlem alındığı müddetçe engellenebiliyor. Bunlar, meme, bağırsak, rahim ve rahim ağzı ile prostat kanserleri. Erkekler prostat kanseri muayenelerinden çekiniyor. Kadınlar için de rahim kanseri kontrolleri oldukça zorlu fakat erkeklerde prostat için parmak ile kontrol hayati bir önem taşıyor. Ailede çoklu kanser vakaları gözlenmişse, belirli aralıklarla kontrole gidilmeli ve kanser konusunda tedbir alınmalı. Yani, kanserden değil, geç kalınmaktan korkmalı. Bu konuda danışmanlık hizmetleri veriliyor. Kanserden kaçınmak için benim buradan söyleyebileceğim önlemler ise; yağdan fakir, sebzece zengin besinler tüketilmeli, hava kirliliğinden uzak durulmalı ve özellikle alkol ile sigaradan tamamen vazgeçilmeli" diye konuştu.