Eski eşi yakalattı Irak, ABD’ye verdi!

Amerikan ordusunun Irak’taki ihalelerini rüşvetle almak suçundan tutuklanıp, firar eden Türkiye kökenli ABD vatandaşı müteahhit Metin Atılan, Irak tarafından ABD’ye iade edildi. Eşine göre Atılan’ı eski karısı yakalattı

Eski eşi yakalattı Irak, ABD’ye verdi!
Vatan'da yer alan habere göre Adana’daki İncirlik Hava Üssü’nde uzun yıllar restoran işleten ve Adana’da faaliyet gösteren Kayteks Limited Şirketi’nin de  sahibi olan 54 yaşındaki Metin Atılan daha sonra ABD’ye yerleşti. Burada PMA Limited Şirketi adıyla müteahhitlik firması kuran Atılan, 2006 - 2008 yılları arasında Irak’ta Amerikan ordusunun açtığı çok sayıda ihaleye girdi. Atılan, kısa sürede şirketinin değerini 40 milyon dolara çıkarttı. Yerel basında çıkan haberlere göre 2008 döneminde ayda 1 milyon dolarlık iş yapar hale gelen Atılan, hızla edindiği serveti nedeniyle FBI ajanlarının dikkatini çekti.

FBI ajanı yakaladı, o kaçtı

İhaleleri rüşvetle aldığı belirlenen Atılan’ı yakın takibe alan ajanlardan Eric J. Miller, işadamına kendisini ABD ordusunun ihalelerinden sorumlu bir yetkilisi olarak tanıttı. Sonra da İngiltere’nin başkenti Londra’da buluşma teklif etti. Miller, Atılan’dan Irak’ta Amerikan askerleri için yapılacak 10 milyon dolarlık prefabrik konut projesi karşılığında 1 milyon dolar rüşvet talep etti. Teklifi kabul eden Atılan, 2 aracı vasıtasıyla Miller’e 30 bin dolarlık bir ön ödeme yaptı. Atılan ABD’ye dönüşünün ardından tutuklandı ve ev hapsine konuldu. Atılan, 2008 yılının mayıs ayında iddiaya göre eski eşinin Irak’taki şirketin içini boşalttığını öğrenince elektronik kelepçesini keserek firar etti. California üzerinden önce Meksika’ya, ardından da Brezilya’ya kaçtı. Buradan Ortadoğu’ya geçen Atılan, 2011’de memleketi Adana’da bir işkembecide yakalandı. Atılan, Interpol‘ün gerekli bilgileri sisteme girmemesi nedeniyle, kısa süreli gözaltının ardından serbest bırakıldı ve kayıplara karıştı. Atılan’ın firarda olduğu süre içinde de Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve Türkiye’de inşaat projesine girdiği anlaşıldı. Geçen yıl iş için gittiği Irak’ta yine iddiaya göre eski eşinin ihbarıyla yakalanan Atılan, geçen pazar günü de ABD’ye iade edildi.

Irak’tan ilk iade

Savcı Yardımcısı Dwight Keller, Atılan’ın ABD ile Irak arasında 1936’da imzalanan suçlu iade anlaşması kapsamında Washington’a iade edilen ilk Amerikan vatandaşı olduğunu açıkladı. Keller, Irak’ın Atılan’ın Amerikan vatandaşı olması sebebiyle geri gönderildiğini düşündüklerini söyledi. Savcı Yardımcısı Leslie Caldwell de, Atılan’ın iadesinin, ABD’nin aranan kişilere, nerede saklanırlarsa saklansınlar onları bulup yargı önüne çıkaracağı mesajını verdiğini kaydetti.

65 yıl hapis talebi

Hafta başında Ohio’da mahkemeye çıkarılan Atılan suçsuz olduğunu öne sürdü ‘İhalede yolsuzluk ve elektronik sahtekarlık’tan yargılanan Atılan’ın, 65 yıla kadar hapis ve 2 milyon dolar para cezasına çarptırılabileceği belirtiliyor. Montgomery Hapishanesi’nde tutulan Atılan’ın bir sonraki duruşması yarın. Bu arada ABD basını, Atılan’ın önce Beyrut’ta gözaltına alındığını, ancak Lübnan'ın Atılan’ı  iade etmediği belirtiliyor.

70 milyon dolarlık dava

Metin Atılan’ın eşi Feray Atılan VATAN’A çarpıcı açıklamalarda bulundu. Eşinin 2008 yılında Amerika’dan kaçmasının nedeni olarak eski eşi Ayfer Borlaş’ın etkisi olduğunu iddia eden Feray Atılan şunları anlattı: 

İzin verilmeyince kaçtı

“Metin Atılan, Amerika’da elektronik kelepçe ile yaşarken o zaman evli olduğu eşinin şirketinin içini boşalttığı bilgisine ulaşıyor. Amerikan makamlarına da bunu bildiriyor ama kendisine izin verilmiyor. Kaçmak zorunda kalıyor. Türkiye’ye gelir gelmez de zaten boşanma davası açmış. Biz bu olaylardan sonra, 28 Haziran 2013’te evlendik. Evlenmemizden kısa süre sonra da Erbil’e gitti. 11 Temmuz 2013 tarihinde gözaltına alındı. Bir yıldan fazla tutuklu kaldı. Gözaltına alınması ve tutuklu kalmasında eski eşinin etkisi olduğuna dair duyumlara ulaştık. Eşim de bana Ayfer Borlaş’ın sorumlu olduğunu söyledi. Irak’ta yetkili kişilere ulaşabilecek güçte bir kadın. Nüfuzunu kullandığına dair duyumlar aldık. Hatta eşimin şirketlerinden 70 milyon doları üzerine geçirmiş. Bunu da eşim bana söyledi ve bu konuda dava açılmış durumda. Yaşananların eski eşinin bir oyunu olduğunu düşünüyoruz.”

Atılan’ın avukatı Ayşe Zerrin Bostancı ise “Metin Atılan, Irak’ta 1 yıl tutuklu kaldı ve sonra ABD’ye yollandı. Irak tarihinde daha önce gerçekleşen bir durum değil. Eski eşiyle 2010’da boşandılar ancak mal paylaşım davaları devam ediyor. Birbirlerine karşı açtıkları onlarca dava var. Onlar da devam ediyor. Bunlardan biri de 70 milyon dolarlık mal kaçırma iddiası. Bu yargılama da Adana’da devam ediyor” diye konuştu.