Esma Er: "Sesin rekabeti olmaz"

Pop müziğin sevilen ismi Esma Er, söz ve müziği Tamer Gürsoy imzalı yeni teklisi ”Bilmiyorsun” ile geri döndü. Şarkının orijinali dışında 3 versiyonunu da seslendiren sanatçının imaj fotoğraflarını da cemiyet hayatının genç temsilcilerinden Merve Hasman çekti.

Esma Er: "Sesin rekabeti olmaz"
Esma Er'in Akşam'da yayınlanan röportajı...

Müzik, yaşamınıza nasıl girdi?

Okul yıllarında korolarda yer aldım ama güzel sanatlarda resim bölümünde okurken TRT İstanbul radyosu batı müzik sınavlarına girdim. Sınavları kazanınca müzik hayatına da adım atmış oldum. Başlarda eğitim hayatıma devam edebilmek ve para kazanmak için müzik yapıyordum. Sonra kendimi ve sesimi keşfedince mesleğim haline geldi.

Bugüne kadar çıkardığınız albümlerinizden bahseder misiniz? Ne tarz çalışmalar yaptınız?

Açıkçası bir tarz oluşması için daha çok yol var. Müzik gibi insanda değişiyor. Yaptığım tüm işlerde kendini tekrar eden rutin işler yapmamaya özen gösterdim. Dışavurumcu tarafımı ‘Kimi Kimi’  albümümde; ‘Kimi Kimi’ şarkısı ve sonrasında ‘Beni Yak’ gibi seslendirdiğim diğer şarkılarda da dünya soundunu kullandık. Çalışmalarımda dans müzik ve elektronik müzik örneklerine de yer verdim. ‘No 2’ albümümdeki ‘Soru İşaretleri’ ve ‘Hayır’ parçasında yorumculuğumu kullanarak popüler sound da armoniye önem verdim. 90’ların müzikalitesini kullandık. Son şarkım ‘Bilmiyorsun’da ise punk etkileriyle modern soundun içinde retro bir hava yakalamak istedik.

AJDA PEKKAN’LA DUYGULARIMIZ BENZER

Müzik sizin için ne ifade ediyor? Sahnede olmak, konser vermek izleyenlerin dinleyenlerin duygularını şarkılarla ifade etmek nasıl bir  çalışma gerektirir?

Müzik, hayat… Her şey     ritimle müzikle başlıyor. Duygularda buluşmak inanılmaz bir haz. Sadece hissetmek ve anlamak, yerine koymak sizi dinleyenlerle buluşturan en önemli unsur bence. Tabii ki çok çalışmak, da gerekir.

Ajda Pekkan için ruh eşim diyorsunuz. Bunun hakkında neler söylersiniz?

Ajda Pekkan, kusursuz sesi ve eşsiz yorumuyla kelimelerdeki duygunun sese gelmiş halidir. Ruhun sesle yansıması bu yönden bana hep ‘Ajda Pekkan benim ruh ikizimdir’ dedirtmiştir. Bunun da nedeni, çok benzer duygularda buluşmuş olmamızdır. ‘Bilmiyorsun’ şarkımın da bestecisi Tamer Gürsoy gerçek yaşamından bir kesitle duygularını yazmıştı. Benim bu duyguları tam ve eksiksiz yansıtmam gerekiyordu. Bu anlamda Tamer Gürsoy ile buluşmamızı Fikret Şeneş- Ajda Pekkan bütünlüğüne benzetirim. Kendim için de şarkıyı bir tık daha yukarı taşıma bilinci konusunda ve sözlerdeki duyguyu yansıtma bilinci konusunda “Ajda ile ruh ikiziyim” diyebilirim.

Müzikte gerçekleşmesini istediğin hayallerin var mı?

Daha geniş kitlelere ulaşıp birlikte şarkılar söyleyebilmek, özgürce. Bir de ailesi tarafından o ya da şu biçimde engellenmiş, zaman bulamamış müzik içinde kalmış diyebileceğimiz kimselerle buluşup onlarla büyük bir koro halinde şarkı söylemeyi isterim.

Sesinize rakip birisini görüyor musunuz?

Sesler kişiye özeldir. Karakteristiktir, rekabeti de olmaz diye düşünüyorum. Ama ticari rekabetse o ayrı. Pek anlamam.

Resim bölümünden mezunsunuz birçok serginiz olmuş yeni bir sergi yapmayı düşünüyor musunuz?

Evet! Sergilerim oldu. Resimlerim satıldı. Bir sanatçının kalabildiği nadir sanat dalı… Dört sene okudum. Devam etmek istiyorum. Mesela müzikle resmi birleştirdiğim bir sosyal sorumluluk projesi yapmayı çok isterim. 
Konular Röportaj