Esra Öz 'kokuyla keşfetme'nin sırlarını yazdı

Son yıllarda nörobilim alanında bilimsel haberler çalışan Öz, beynin işleyiş mekanizması ve bunun iletişim alanında kullanmanın yolları üzerinde çalışmalarını sürdürdü.

Esra Öz 'kokuyla keşfetme'nin sırlarını yazdı
Yeni Asır'da yer alan habere göre kokunun iletişimdeki rolünü, nörobilim ile birleştiren Öz, kokunun insanlar üzerindeki etkisi üzerine araştırmaları, bilim insanları ve uzman görüşleri çerçevesinde bir araya topladı. "Kokuyla Keşfet" isimli kitabının sunumlarını yapmaya başlayan Öz, farklı örneklerle kokunun iletişimdeki önemini anlatıyor ve büyük ilgiyle izleniyor.

'AŞK HORMONU' MU?

Koku almada, "feromon" adı verilen moleküller önemli rol oynadığını anlatan Öz, "Bu zerreciklerin aşkı bile kontrol ettiği düşünülüyor. Yapılan araştırmalara göre aşk vücutta feromon maddesinin salgılanmasıyla başlıyor. Aşkın kokusu olarak tanımlanan bu madde beynin ilgili bölümlerini uyarıyor ve aşk doğuyor. Her insanın parmak izi gibi kendine özgü bir kokusu var ve bu koku ile kendilerine en uygun eşi seçiyorlar. Feromon'a bu nedenle 'aşk hormonu' da deniyor. Bu zerrecikler sayesinde bireylerin kendilerine eş olarak genetik olarak kendilerinden en farklı kişiyi seçtikleri ve bu şekilde nesillerin daha iyiye gittiği düşünülüyor" dedi.

MUTLULUK İÇİN NE KOKLAMALI?

Yapılan çalışmalarda, farklı aromaterapik kokuların beynin aktivitesini farklı şekilde etkilediği araştırma sonuçları ile gösterildiğini anlatan Öz, "Örneğin; lavanta ve bergamot gibi uçucu yağların beyinde 'mutluluk hormonu' olarak bilinen endorfin salgısını 8-12 kat artırıp, uygulamadan birkaç dakika sonra ruhsal ve fiziksel bir gevşeme sağladığı bildirilmiş" diye konuştu.

KOKULAR HAKKINDA İPUÇLARI

* Greyfurt içeren bir parfüm sürmüşse karşımızdaki altı yaş daha genç olduğunu düşünüyor beyin!
* Yaz geceleri bahçelerden yayılan çim kokusu kalp atışlarımızı hızlandırıp heyecanlanmamıza sebep oluyor.
* Biberiye gibi aromalar canlandırıyor, yasemin sakinleştiriyor...
* Limon, aroması canlandırır, konsantrasyon ve performans gücünü arttırır.
* Yasemin, sakinleştirir; korku ve uyku bozukluklarını giderir.
* Fesleğen, keyfi yerine getirir ve rahatlatır.
* Biberiye, acı hissini azaltır, Yorgunluğa karşı da etkilidir.
* Gül, tatlı gül kokusu, duyulan harekete geçirir.