Ferdi Merter'den ders niteliğinde bir kitap!

Usta yönetmen ve oyuncu Ferdi Merter "Dilinize sahip çıkmazsanız; bağımsızlığınıza da sahip çıkamazsınız diyerek İskenderiye Yayınları'nın basmış olduğu "Doğru Türkçemi Geri Verin!" adlı yeni kitabını yazdı.

Ferdi Merter'den ders niteliğinde bir kitap!

Televizyonda ve günlük hayatta daha doğru düzgün kullanamadığımız, hatalar yaptığımız sırada 'Osmanlıca' dilinin öğrenilmesi kararına usta yönetmen ve oyuncu Ferdi Merter "Dilinize sahip çıkmazsanız; bağımsızlığınıza da sahip çıkamazsınız" diyerek İskenderiye Yayınları'nın basmış olduğu "Doğru Türkçemi Geri Verin!" adlı yeni kitabını yazdı.

Eski – Yeni, Geleneksel – Modern, Doğu – Batı, Geri – İleri tartışmaları gibi son zamanlarda Osmanlıca tartışmalarının da yoğun olarak yaşandığı bir zaman dilimindeyiz...

Son zamanlardaki bu tartışmalar üzerine herkesin fikir beyan ettiği bu sıralar sürtüşmelerin hiç bitmeyeceği aşikar. Oktay Sinanoğlu’nun yıllardır üzerinde durduğu Türkçe dilinin yok edilmek istendiği tezi günlük yaşantımızda kullandığımız Türkçe ile ayan beyan ortada.

Bu mantıkla hareket eden bir kitap işte Ferdi Merter’in kaleme aldığı  "Doğru Türkçemi Geri Verin!"

“Birçok dil esir almış Türkçemi…”
diyor yılların sanatçısı Ferdi Merter: Farsça, Arapça, Latince, İbranice, Moğolca, Fransızca, İngilizce, İtalyanca, Gürcüce, Amerikanca, Hititçe, Çince, Çerkesce, Seylanca, Ermenice, Sümerce, Meksikaca, Japonca, Peruca, Sansritçe, Süryanice, Afrikaca, Tekvando, Malezyaca…

Yukarıdaki diller ardı ardına sıralayan yazar, verdiği örneklerle de basit ama önemli yanlışlarımızı bize hatırlatıyor. Dillerini muhafaza edenler bağımsızlıklarını da muhafaza ederler; dillerine sahip çıkanlar kültürlerine de özlerine de sahip çıkarlar. İşte tam bu noktada öğrencilere yol gösterecek bir kitap  "Doğru Türkçemi Geri Verin!"

Yanlışlar düzelirse yavaş yavaş, dilimiz de korunmuş olacak yavaş yavaş.

Ancak dil o kadar önemli bir unsur ki bu konuda yavaş davranmak asla ama asla kabul edilemez. Osmanlıca dersleri tartışması bir yana asıl konu işte budur, asıl üzerinde durulması gereken uluslararası dil haline getirilmeye çalışılan bazı dillerin dilimizden uzak tutulması gerektiğidir.

Tiyatro, sinema, edebiyat gibi birçok sanat dalında yıllardır çok büyük hizmet vermiş olan Ferdi Merter’in kaleminden çıkan bu kitap, üniversite öğrencileri dahil tüm eğitim camiası için önemli bir cep kitap olacaktır. Rahatlıkla okunabilecek kitap sade anlatımıyla her yaştan okur için özenle hazırlanmıştır.

Ferdi Merter'den ders niteliğinde bir kitap!