Ferman Akgül: "Hayata bakışım değişti"

‘İstemem Söz Sevmeni’ adlı solo albümüyle adından söz ettiren maNga’nın solisti Ferman Akgül; uzun süredir tek başına söylemek istediği içsel şarkıların birikimiyle ortaya çıkardığı albümünü, yakın gelecekteki projelerini ve babalığı anlattı.

Ferman Akgül: "Hayata bakışım değişti"
Akşam'dan Aysun Yıldız Güngör'ün röportajı...

Solo çalışma yapmak nereden geldi aklınıza?


Uzun süredir tek başıma yapmak istediğim içsel şarkılarım birikmişti. Grup müziğinden ziyade daha pop aranjelere yakışacak daha sade şarkılardı. Doğru zamanı bekliyordum. Plak şirketimi kurup ‘İstemem Söz Sevmeni’yi yazmamla doğru zaman da gelmiş oldu.

Doğru zaman geldiğinde piyasaya tek başına çıkıyor olmak sizi korkutmadı mı?

Tek başıma değilim ki… Müthiş bir ekibim var. Aslında aile şirketiyiz demek doğru çünkü eşim başında (gülüyor).

Grup psikolojisinden ayrılıp solo çalışmak hayatınızda değişiklikler yarattı mı?

Sahnede ve şarkı prodüksiyonlarında sorumluluğumun artması hayata bakışımı da değiştirdi tabii ki. 12 senedir kendimle baş başa kalmadığımı farkettim. Bazı kararları kendinizin veriyor olması da güzel bir sorumluluk hissi uyandırıyor. Daha da büyüdüğünüzü hissediyorsunuz.

Manga'daki arkadaşlarınız bozuldu mu bu fikrinize?

Çok kolay olmadı alışmaları ama ben onların içini rahatlatmasını bildim sanırım. Şarkılarımda da çaldılar. Zaten stüdyo yine maNga’nın stüdyosu. Kulvarlar farklı. Bunları zaten planlamıştım; onların zamanla daha iyi anlayacağını düşünüyordum ki öyle de oldu.

Dinleyicilerin tepkisi nasıl?

Yeni yeni alışıyorlar solo Ferman’a. ‘İstemem Söz Sevmeni’ güzel bir başarı yakaladı. Önemli listelerin üst sıralarında. Devamını istemekten ziyade “Ne yapacak bu adam bir sonraki şarkıda?” diye merak ediyorlar.

Siz sevdiniz mi tek olmayı?

Kötü bir duygu değil. Farklı… Farklı duygular da her zaman ilham vericidir. Söz ve müzik yazımında çok daha iyi olmaya başladığımı hissediyorum.

Manga olarak da çalışmalar devam edecek mi?

Tabii ki. 2017’ye yine herkesin yaptıklarından çok farklı bir albümle gelecek maNga. Ondan önce de bir single çıkartabiliriz.

İki deli düet geliyor

Yakında yeni projeler var mı?


Beni heyecanlandıran iki single projem daha var. İki deli düet geliyor ama şimdilik sürpriz olarak kalsın. Ardından albümü çıkaracağım. O sırada öykü kitabım da çıkmış olacak.

Siz kimleri dinlersiniz?

Her şeyi dinlerim. Radyoda her tarzda kanalım var. Günlük moduma göre seçiyorum. Son zamanlarda Türk Sanat Müziğine ve klasik müziğe biraz geri dönüş yaptım. Barok dönem müzisyenlerini ve bizim saray müzisyenlerini gözden, kulaktan geçiriyorum.

Sizi grup olarak biliyoruz. Peki, Ferman Akgül’ün bilinmeyenleri neler?

Sanırım en fazla bilinmeyenim benim müzik dışında da ciddi uğraşlarımın olduğu. Mesleki kariyerim de fazla bilinmiyor. Uzun yıllar mimarlık yaptım mesela. Ardından sinema yüksek lisansı yaptım ve öyküler, senaryolar yazmaya başladım. Kitabım da çıkıyor yakında. Korkmayı çok seven birisi olduğum için iyi korkutabileceğimi düşünüyorum. Kitaptaki bazı hikâyeler ürkütücü oldu…

Kendinize zaman ayırdığınız da neler yaparsınız?

Boş durmayı hiç sevmiyorum. Kendime olan vaktimde de yazmayı ve araştırmayı seviyorum. Ama bundan da önce 1 yaşındaki oğlumla ilgilenmek koşa koşa ilk yapmak istediğim şey.

Nasıl bir babasınız, baba olmak hayatınızda neler değiştirdi, çocuğunuzla aranız nasıl?

Bilemiyorum… Daha erken bu sorunun cevabı için. Aaron büyümeye başlayınca başlayacak asıl babalık. En çok kalkış saatlerim ve haftalık planlarım değişti. Onun dışında eskiden ne yapıyorsak yine yapıyoruz. Hayatımıza kısıtlamalar getirmek yerine oğlumuzu kendimize katıyoruz, birlikte eğleniyoruz, birlikte geziyoruz.
Konular Röportaj