Fidan skandalı!..

Anadolu’da fidan dikim dönemi bitti. Ama iktidar, 250 milyon fidanın dikimi için 6 aylığına 120 bin işçi alacak. Muhalefet ise seçim yatırımı için işçi alındığını belirtiyor. İşçilerin maaşı 900 milyon TL'yi bulacak.

Fidan skandalı!..
Bugün'den Hasan Bozkurt'un haberine göre seçim öncesi fidan dikmek için alınması planlanan 120 bin işçiyle ilgili şok gelişme ortaya çıktı. Anadolu’nun birçok bölgesinde fidan dikme dönemi bitmek üzere. Toplum Yararına Çalışma Projesi kapsamında alınacak 120 bin geçici işçi için başvurular sona erdi.

Türkiye İş Kurumu il ve ilçe müdürlükleri, mülakat ve kura çekimini yeni bitirdi. 250 milyon fidan dikimi için alınan 120 bin kişi ise hâlâ iş başı yapmadı. İşçilerin eğitimden geçirilmesi, ormana girmesi derken 7 Haziran 2015 seçimleri gelecek.

OY İÇİN ALINDI

Nisan ayından itibaren araziye çıkması beklenen geçici işçilere ilk 3 ay 949 TL asgari ücret ödenecek. İkinci 3 ay ise 1000 TL maaş alacak işçilere 6 ayda toplam 701 milyon 640 TL maaş ödemesi yapılacak. Sigortayla birlikte ödenen para 900 milyon TL'yi bulacak. Maaşlar, işsizler için kurulan ve 84 milyar TL biriken İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, nisan ayının 15’inde bütün bölgelerde ağaç dikme sezonunun sona ereceğine işaret etti. Yılmaz, “Akdeniz sahillerinde 22-23 Mart’ta fidan dikim dönemi bitti, Karadeniz ve İç Anadolu’da 15-20 gün kaldı. Daha işbaşı yapmamış adamlara eğitimi ne zaman vereceksin de fidan diktireceksin? 120 bin kişi seçimde iktidara oy kullansınlar diye alındı” dedi. Nisan ve mayısta dikim yapılamayacağını söyleyen Yılmaz, “120 bin kişiyi budama, sıklık bakımı teknik ve bilgi gerektiren işlerde de kullanamazsın. Orman içine iş bilmeyen adamı alırsanız ağacı öldürürsünüz” dedi. Yılmaz, 120 bin geçici işçi yerine orman teşkilatındaki 5 bin kadrosuz işçiyi kadroya almanın daha yararlı olacağına işaret etti.

AHBAP ÇAVUŞ İLİŞKİSİ

Orman Mühendisleri Odası Başkanı Ali Küçükaydın da birçok yerde fidan dikme döneminin bittiğine işaret etti. Küçükaydın, “Ağaçlara su yürümeye başlamadan bu kişilerin işe koyulması, toprak analizinin bitmiş olması gerekirdi. Seçim yatırımı amacıyla alınan 120 bin kişi yatacak. Arazi de geniş, bol bol yatarlar” tepkisi gösterdi.

240 orman işletmesinin bulunduğu Türkiye’de her bir işletmeye 500-600 kişi düşeceğine işaret eden Küçükaydın, “Orman ve ağaçla uğraşmak kolay değil. Sokaktan getir, çalıştır böyle bir şey yok. AKP’ye yakın insanlar, siyaseten ahbap çavuş ilişkisiyle işe alınacak. Oysa orman köylüsü ile bu işler yapılabilirdi” dedi.

‘KİRALIK İŞÇİ’ KOMİSYONDAN GEÇTİ

Muhalefetin ‘kölelik’ diye tepki gösterdiği düzenleme komisyondan geçti. Yasa Meclis’ten geçerse işçiler saatlik, günlük kiralanacak.

Sendika ve muhalefetin ‘kölelik’ diye karşı çıktığı ‘kiralık işçiyi’ yasal hale getiren düzenleme TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’ndan geçti. Yasa, Meclis Genel Kurulu’nda da kabul edilirse işverenler, 400’ün üzerindeki özel istihdam bürolarından işçi kiralayabilecek. Ev işlerinde çalışan kadınlar ile mevsimlik tarım işçileri de günlük ve saatlik kiralanacak. Daha önce 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından veto edilen kiralık işçi, söz konusu yasayla Türkiye’de uygulanır hale gelecek.

SÖZLEŞMELİ MEMURA HAK YOK

Şirketler, işçiyi kadrolu çalıştırmak yerine kiralayabilecek. İşçi, istihdam bürosunun elemanı olacak. İsteyen firmaya, 6 ayı geçmemek üzere, günlük veya saatlik kiralanacak. Bu yöntem, yönetmelikle bütün sektörlere yaygınlaştırılabilecek. Paket ile analık izni biten memurların birinci çocukta 2, ikinci çocukta 4 ve üçüncü çocukta 6 ay olarak öngörülen yarı zamanlı çalışma süresi, tüm doğumlar için 6 aya kadar olacak.

2015 SONRASINA İZİN

Doğum izni ve yarım zamanlı çalışma haklarından 1 Ocak 2015 ve sonrasında doğum yapanlar yararlanabilecek. Sözleşmeli memurlar istisna. Kamuda çalışan 657’li memur anne ve babalara getirilen haklar 120 binin üzerindeki sözleşmeli personel için tanınmadı. Kamudaki 4A, 4B ve 4C’li çalışanlara yarı zamanlı çalışma, süt izni gibi hakların verilip verilmemesi konusunda Bakanlar Kurulu yetkili kılındı. Bakanlar Kurulu sözleşmeli memurların haklardan yararlanmamasına karar verirse 120 bin kişi mağdur olacak.

AKP AMBLEMLİ ÇANTA VERİYORLAR

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, Genel Kurul tutanaklarına yansıyan konuşmalarında çarpıcı iddialara yer verdi. Yandaş şirketlere fidan dikimi ile kaynak aktarıldığını, işçilerden de oy avcılığı yapıldığını belirten Çetin şu iddiada bulundu:

MÜRACAAT ET İŞÇİ OL

“Trabzon'da, Of'ta bugün belediye hoparlöründen, camilerden ilan duyuruluyor. ‘18-50 yaş arasında, kadın-erkek fark etmez, müracaat et, orman işçisi olacaksın.’ İlk müracaatçılar alındı Trabzon'da. Müracaat edip işbaşı yapanlara AKP amblemi olan bir sırt çantası da veriliyor. Sırt çantasını kadınlar, gençler omuzlarına vurup yol kenarlarında AKP'nin ayaklı propagandasını yapıyorlar.”

Trabzon İşkur İl Müdürlüğü yetkilileri ise iddialar için “Biz işçilere çanta vermiyoruz. Başkaları veriyorsa bilmiyoruz” cevabı verdi.