Filistin ve İsrail prensipte anlaştı

İsrail Başbakanı Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın buluşmak için prensipte anlaştıkları açıklandı. 2014'te başarısızlıkla sonuçlanan barış müzakerelerinin ardından ilk olacak görüşme, Rusya'nın başkenti Moskova'da gerçekleşecek.

Filistin ve İsrail prensipte anlaştı
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Rusya Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı bir açıklamada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Moskova'da buluşmak üzere prensipte anlaştığını söyledi.

Interfax ajansında yer alan haberde buluşmanın tarihi belirtilmedi.

İsrail ile Filistin arasındaki son barış görüşmeleri 2014'te sonuçsuz kalarak sona ermişti.

Yaklaşık üç ay önce Fransa, Filistin ve İsrail arasında müzakere sürecini tekrar canlandırmayı amaçlayan bir konferansa ev sahipliği yapmıştı. Başkent Paris'te yapılan "Paris'te düzenlenen Ortadoğu Barış Konferansı"ndan umulan sonuç çıkmamıştı. Çünkü toplantının düzenleniş amacı olan İsrail ve Filistin, toplantıya iştirak etmedi.

Konferans, 2014 yılında çöken İsrail-Filistin barış müzakerelerini yeniden canlandırmayı amaçladı. Ancak İsrail, Filistinlilerin olmazsa olmaz gördüğü 1967 sınırları içerisinde bir Filistin devletini öngören Fransa'nın inisiyatifine sıcak bakmadığı gibi, bu girişimin başarısızlığa mahkûm olduğunu öne sürüyor.

Türkiye'yi Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in temsil ettiği toplantıya aralarında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de bulunduğu pek çok ülke ve örgütten toplam 28 temsilci katıldı.

2014'te donma noktasına geldi

Filistinliler ile İsrailliler arasında bir barış sağlamak için uzun yıllar süren çabalar 2014'te donma noktasına gelmişti.

Filistinliler, İsrail'in izlediği yerleşim politikasının barış şansını her geçen gün azalttığını söylerken İsrail, Filistin Yönetimi'nden daha sıkı güvenlik önlemleri uygulamasını talep ediyor.