Fransa'da Sarkozy yenik düştü!

Fransa'da merkez sağ, Mayıs 2017'de yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçiminde adayını belirlemek için sandığa gitti.

Fransa'da Sarkozy yenik düştü!
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre dün akşam saatlerinde tamamlanan ön seçimlerden, ırkçı söylemleriyle öne çıkan Sarkozy yenilgi ile çıkarken, sürpriz bir isim olan Fillon ön seçimin galibi oldu. Seçimlerde en güçlü rakibinin aşırı sağcı Le Pen olması beklenen merkez sağın söylemleri ile Le Pen arasında çok fark bulunmuyor. İki parti de, Brexit sonrası İngiltere ve Trump sonrası ABD gibi, göçmenler ve ırkçılık üzerinden siyaset yapıyor.

Fransa'da Mayıs 2017'de yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimine katılacak adayların belirlenmesi için merkez sağ veya resmi adıyla Cumhuriyetçiler, ön seçim yaptı.

7 aday katıldı

Dün akşam saatlerinde sona eren ön seçimin ilk turunda eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, eski başbakanlardan Alain Juppe ve François Fillon ile yine eski bakanlardan Jean-François Cope, Bruno Le Maire, eski Paris Belediye Başkan adayı Nathalie Kosciusko-Morizet, Hristiyan Demokrat Parti Başkanı Jean-Frederic Poisson katıldı. Fransa'da cumhurbaşkanı seçimine katılacak merkez sağ adayın belirlenmesi için düzenlenen ön seçimin ilk turunu büyük bir sürpriz yaparak, eski başbakanlardan François Fillon kazandı.

Mülteci düşmanı Sarkozy pes etti

Göçmen karşıtı vaatleriyle ve Türkiye'nin AB üyelik sürecini durdurma tehdidi üzerinden seçim kampanyası yürüten Eski Cumhurbaşkanı Sarkozy ikinci tura kalamadan elendi. Sarkozy, elenmesinin ardından bir açıklama yaparak, yenilgisini kabullendi ve siyaseti bırakma mesajı verdi. Sarkozy, ikinci turda Fillon'u destekleyeceğini söyleyerek, "Bundan sonra aileme daha fazla vakit ayırıp, kamu işleri ile daha az ilgileneceğim" ifadelerini kullandı.

Fransa'da göçmenler üzerinden yürütülen siyaset, Brexit dönemini hatırlatıyor. Irkçılığın tarihinin altın çağını yaşadığı Avrupa'da, siyasiler "Göreve gelmeleri halinde, ülkeyi göçmenlerden kurtarma ve Türkiye'nin AB müzakereliğini durdurma" sözü veriyor.

Fransa'da merkez sağın en güçlü rakibinin aşırı sağ parti 'Le Pen' olması bekleniyor. İlk turu Nisan ayında yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçiminde Le Pen ile yarışması beklenen Cumhuriyetçiler, Le Pen kadar olmasa da göçmen karşıtı bir söylem kullanıyor. İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmak için referanduma gittiği dönemde, İngiliz siyasetçilerin kullandığı çirkin söylemi kullanan Fransız siyasiler, "Göreve gelmeleri halinde Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerini durdurma" vaadi veriyor. Göçmen karşıtı söylemleriyle de dikkati çeken siyasiler, seçilirlerse sınırlara büyük önlemler alacaklarını ve çok sıkı denetimler getireceklerinin sözünü sık sık tekrarlıyor. Irkçılığın tarihinin altın çağını yaşadığı Avrupa'da, siyasiler "Göreve gelmeleri halinde, ülkeyi göçmenlerden kurtarma ve Türkiye'nin AB müzakereliğini durdurma" sözü veriyor.

Ön seçimin ilk turunda 4 milyondan fazla seçmen oy kullandı. Resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 44'ünü François Fillon, yüzde 28'ini Alain Juppe, yüzde 20'sini Nicolas Sarkozy aldı. Seçim yarışına katılan diğer 4 adayın oyları ise yüzde 3'ü geçemedi. Fransa'daki son anketler, ikinci tur sonucunda belirlenecek merkez sağ adayının, gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanı seçimini de kazanacağını gösteriyor.