Fransız akademisyene soruşturma

Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın, suç duyurusu dilekçesinde, Defarges’ın PKK ve FETÖ başta olmak üzere terör örgütleriyle ilişkisi ve suikast talimatını kimlere verdiğinin araştırılmasını talep etti.

Fransız akademisyene soruşturma
Hürriyet'te yer alan habere göre ülkesinde katıldığı bir TV programında 16 Nisan referandum sonuçlarını değerlendirirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için “Geriye Erdoğan’a suikast kalıyor” ifadelerini kullanan Fransız akademisyen Philippe Moreau Defarges hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın, suç duyurusu dilekçesinde, Defarges’ın PKK ve FETÖ başta olmak üzere terör örgütleriyle ilişkisi ve suikast talimatını kimlere verdiğinin araştırılmasını talep etti.

İBRET VERİCİ

Aydın, dilekçesinde, Fransız siyaset bilimci Defarges’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında televizyon kanalında sarf ettiği “... Gördüğümüz kadarıyla hukuki yol kapandı, ya iç savaş ya da söylenmesi zor bir hipotez, Erdoğan’ın öldürülmesidir. Böyle bir ortamda suikastı unutmayalım” sözlerine yer verildi. Defarges’ın açıklamalarının, ‘Batı’da artık psikiyatrik rahatsızlığa dönüşen Erdoğan düşmanlığının geldiği nokta itibarıyla ibret verici olduğu’ belirtilen dilekçede, Fransız akademisyenin alenen Erdoğan’a suikaste azmettirmesinin sadece hukukçuların değil, ruh sağlığıyla ilgilenen doktorların da ilgi alanına girdiği kaydedildi.

Fransız siyaset bilimci Defarges’ın eylemiyle “Cumhurbaşkanı’na suikast ve fiili saldırı” suçunu işlediği belirtilen dilekçede, “Daha önce Avrupa’nın değişik başkentlerinde Cumhurbaşkanımıza suikast suçuna davet niteliğindeki eylemler ve Avrupa’nın birçok ülkesinde açıkça himaye gören terör örgütleri de dikkate alındığında, şüphelinin açıklamalarının basit bir düşünce açıklaması niteliğinde olmadığı ve belirtilen suça azmettirme niteliğinde olduğu açıktır. Şüpheli hakkında isnat edilen suçtan dolayı Türkiye’de soruşturma ve kovuşturma yapılması hukuken mümkündür” değerlendirmesinde bulunuldu.

AKIL SAĞLIĞI YERİNDE Mİ?

Dilekçede, “Cumhurbaşkanı’na suikast ve fiili saldırı” suçundan soruşturma ve kovuşturma açılması için failin Türkiye’de bulunmasının gerekmediği, Adalet Bakanlığı’nın da talebine gerek kalmadan fail hakkında herhangi bir koşula bağlı olmaksızın doğrudan soruşturma açılmasının hukuken mümkün olduğu belirtildi. Türkiye’ye gelmesi veya Türkiye’ye iadesi halinde Defarges’ın akıl sağlığının yerinde olup olmadığı konusunda sağlık kurulu tarafından gözlem altına alınması da istendi.

PKK VE FETÖ İLİŞKİSİ

Akıl sağlığının yerinde olduğunun tespiti halinde Defarges’ın PKK ve FETÖ başta olmak üzere terör örgütleriyle ilişkisi ve suikast talimatını kimlere verdiğinin araştırılması istenen dilekçede, soruşturma sonucunda elde edilen delillere göre Defarges ve bağlantılı kişiler hakkında kamu davası açılması talebinde bulunuldu.

BOZDAĞ: "ALÇAĞIN BİRİ"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Fransız siyaset bilimci Philippe Moreau Defarges’ın açıklamalarını şöyle yorumladı: “Bir ülkenin cumhurbaşkanına karşı ‘Suikast yapılmalı’ diyor alçağın biri. Bunu da televizyon veriyor, insanlar canlı yayında bunu seyrediyor, programı yapan da müdahale etmiyor. Fransa’da kimse ‘Nasıl olur da sen böyle bir şey yaparsın’ demiyor. Bu, Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye için ne kadar kıymetli ve Türk milleti için ne kadar korunması gereken biri olduğunu gösteriyor. Büyük, güçlü, müreffeh Türkiye istemeyenlerin hedefinde olan kişi Sayın Cumhurbaşkanımızdır. Onun varlığını kendi ülkeleri ve hedefleri için bir tehdit olarak görüyorlar.”