Gazze sahilinde umut ve neşe rüzgarı esti

İsrail ile Filistinli gruplar arasında sağlanan kalıcı ateşkes sonrasında, Gazzeliler sahillere akın etti.

Gazze sahilinde umut ve neşe rüzgarı esti
Milliyet'te yer alan habere göre İsrail ile Filistinli gruplar arasında sağlanan ateşkesin ardından bölgede hayat normale dönerken, Gazze halkı, savaşın zorlukları ve halen  devam eden abluka nedeniyle zorluklarla mücadele ediyor.

Anlaşmaya rağmen İsrail-Gazze-Mısır arasındaki sınır kapılarındaki  geçişlerde yaşanan sıkıntılar, savaştan önce var olan yasaklama ve kısıtlamaların  51 günlük yıkıcı saldırıların ardından da devam ettiğini gösteriyor.

Gazze'nin altyapısı, tek elektrik üreten santrali, sağlık merkezleri  ve yerleşim birimlerinin İsrail tarafından hedef alınması, bölgede "katliam" boyutlarında yaşanan insani krizin yanı sıra Gazze halkının karşılaştığı  ekonomik, enerji, sağlık ve imar alanlarında mücadele etmesi gereken sorunlara  yol açtığı gözleniyor.

Ateşkesin ardından gelen 7 gün

Gazze'de binlerce kişinin evsiz kaldığı, 2 binin üzerinde insanın  hayatını kaybettiği, 11 binden fazla Filistinlinin yaralandığı saldırıların  ardından İsrail ile Filistinli gruplar arasında varılan kalıcı ateşkes anlaşması  şu ana kadar iki taraftan da ihlal edilmedi.

İsrail saldırılarının Ağrı bilançosu, maddi ve manevi karşılaşılan  zorluklara rağmen geçen bir hafta süre zarfında Gazze halkının "zafer" kutlamaları düzenlemesi, İsrailli ve Filistinli yetkililerin savaştan karlı  çıktıkları yönünde yaptıkları çok sayıda açıklama dikkati çekti.

Ateşkes anlaşmasının sağlandığı 26 Ağustos akşamı ve ertesi gün, Gazze  halkı sokaklara çıkarak kutlamalar düzenledi. Başta Hamas olmak üzere Filistinli  gruplara olan desteklerini, düzenledikleri havai fişek gösterileri ve sevinç  kutlamalarıyla ifade eden Gazzeliler, tüm Filistinlileri kazandıkları zaferden  ötürü tebrik etti.

Ateşkesin, bölgeye yönelik İsrail ablukasını hafifletme yönünde etkisi  olmazken, İsrail'e sınır bölgelerinden saldırılar nedeniyle iç bölgelere kaçan  Filistinli aileler evlerine geri dönerek, kimi çifçi kimi tüccar işlerine  kaldıkları yerden devam etti.

Cuma günü ateşkesin dördüncü gününe girildiğinde Gazzeliler normal  hayatlarına geri dönmeye ve savaşın açtığı yaralarını sarmaya devam etti.mFilistinlilerin akın ettiği cuma namazında verilen hutbelerde, ulusal uzlaşıda  yeni bir döneme girildiği, bu çerçevede, yeni hükümetin Gazze'nin imarı  konusundaki sorumluluğu dile getirildi.

"Direnişin silah bırakması kabul edilemez"

Ateşkesin beşinci gününde de sınır kapılarındaki hareketlilik, savaş  öncesi kısmi işlevselliğini korumaya devam etti.

Filistin ekonomi bakanlığı, İsrail'in Kerm Ebu Salim Kapısı'nda ticari faaliyete izin vermediği ancak gıda ve tıbbi yardım malzemelerinin geçişi için  açık tutulduğunu belirtti.

Siyasi arenada ise Hamas Hareketi, taraflar arasındaki dolaylı  görüşmelere devam edilmesi için Mısır'dan davet beklediğinin bildirdi. Hamas ayrıca müzakere gündeminde yer alabilecek "direnişin silah bırakması" seçeneğinin  kabul edilemez olduğunu vurguladı.

İsrail tarafından ise halka normal yaşamlarına devam etme çağrısı  yapılırken, iç cephede siyasiler arasında Filistinli gruplarla yapılan ateşkes ve görüşmelerin devam etmesi konusunda yaşanan çekişmeler devam etti.

Bu arada İsrail'in Gazze'ye saldırıları sırasında ağır yaralanan Muhammed Halil el-Masavabi (23), Vedad Ebu Zeyd (65) ile yine ağır yaralı olarak  tedavi gören 9 yaşındaki Ziyad Tarık er-Rifi bu süre içerisinde hayata gözlerini  yumdu.

Bir hafta geride kalırken İsrail saldırılarında büyük yıkımın  yaşandığı Gazze'de, sınır kapılarındaki kısıtlamalarda kayda değer gelişmeler  görülmedi. Altyapının büyük zarar gördüğü bölgede yaşanan içme suyu sıkıntısı ve  tek üretim santralinin vurulması ile akaryakıt yetersizliğine bağlı gelişen  elektrik krizi, Gazzelilerin, savaş sonrasında da mücadele etmek zorunda kaldığı  zorluklar listesinde yerini korumaya devam ediyor.

İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Daha sonra orduyu  karadan geri çekerek hava saldırılarına devam eden İsrail, saldırılarına Mısır'ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerle 26 Ağustos'ta Filistinli gruplarla  varılan ateşkesle son vermişti.

Gazze'ye 51 gün süren saldırılarda Filistin'de 579'u çocuk 2 bin 148 kişi hayatını kaybetti, 11 binden fazla kişi yaralandı. İsrail tarafından ise 67 asker, 4 sivil ve 1 yabancı uyruklu işçi olmak üzere 72 kişi öldü.