Gazze'de akıllara durgunluk veren bombardıman

Bayramı ateş altında geçiren Gazze Şeridi dün sabaha karşı İsrail operasyonunun başından bu yana en şiddetli bombardımana sahne oldu. Bir Filistinli doktor Twitter’da “Daha önce bu kadar ağır bombardıman görmedim. Yüzde 100 ölürüm” dedi.

Gazze'de akıllara durgunluk veren bombardıman
Hürriyet'in haberine göre Ramazan Bayramı’nı bombaların gölgesinde geçiren Gazze Şeridi, dün sabaha karşı “Koruyucu Hat Operasyonu”nun başladığı 8 Temmuz’dan bu yana İsrail’in en ağır saldırısına maruz kaldı.

Bombardımanın şiddetini Gazze’de yaşanan acıların en yakın tanıklarından olan Filistinli doktor Bassel Abuwarda, “Daha önce bu kadar ağır bombardıman görmedim. Yüzde 100 öleceğim. Herkese elveda” diye tweet atarak takipçilerine duyurdu. Bombardımanı yara almadan atlatan doktor Abuwarda, “Filistinliler en az 250 İsrailli çocuğu öldürseydi acaba ne olurdu merak ediyorum” diye tweet atarak yaşananlara isyan etti. Sabaha karşı gerçekleşen yoğun bombardımanda ise en az 60 Filistinli hayatını kaybetti.

SANTRALI DA VURDULAR

Böylece Gazze Şeridi’nde operasyonun başından bu yana hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 1128’e ulaştı. Yaralı sayısı 6700’ü geçti. İsrail ordusu da önceki akşam ağır kayıplarından birini verdi. İsrailli Jerusalem Post gazetesi bir Hamas timinin Nahal Oz yakınlarında tünelden çıkarak bir gözetleme kulesine tanksavar roket fırlattığını ve oradaki 5 İsrail askerini öldürdüğünü yazdı. İsrail ordusunun asker kaybı 53’e çıktı. Gazze’ye yönelik saldırılarını artıran İsrail dün bölgenin tek enerji santralını da tahrip ederek devre dışı bıraktı. Depoda büyük bir yangın çıktı. Siyah duman bulutları gökyüzünü kapladı. Tesis dünkü saldırıdan önce Gazze Şeridi’ne günde ancak üç saat elektrik sağlayabiliyordu. Elektrik ihtiyacının nasıl karşılanacağı açıklık kazanmadı.

Haniye’nin evine medyaya bomba
İsrail’in dünkü bombardımanında Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye’nin konutu ile aralarında maliye bakanlığının da olduğu resmi binalar hedef oldu. Savaş uçakları bu hedefleri dün erken saatlerde bombaladı. Haniye’nin tahrip edilen evinde ölü ya da yaralı rapor edilmedi. Hamas’ın internet sitesinden açıklama yapan Haniye, “Evim, halkımın konutlarından daha değerli değildir. Taşların yok edilmesi irademizi kıramayacak. Özgürlüğümüzü elde edene kadar direnişimizi sürdüreceğiz” dedi.

BASIN BİNASINA SALDIRI:  Medya kuruluşları da İsrail saldırılarının hedefi oldu. Gazze’nin batısında yer alan Ensar bölgesinde basın ofislerinin de bulunduğu binaya İsrail ordusu saldırdı. Binanın 3’üncü katında bulunan Anadolu Ajansı’nın ofisi herhangi bir zarar görmezken, vurulan 10’uncu katta ağır hasar meydana geldi. Ölü ya da yaralı konusunda bilgi yok. El Aksa televizyonu ve radyosu da saldırıların hedefi oldu. Radyo istasyonu sustu. Ama televizyon yayınlarını sürdürdü.
‘SINIRA YAKLAŞMAYIN’ UYARISI: İsrail polisi sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden, halktan Gazze’ye sınır bölgelerden uzak durmasını istedi. İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nden 3 füze atıldığını, birinin Aşdod kenti üzerinde “Demir Kubbe” savunma sistemi tarafından imha edildiğini, diğer ikisinin ise ülkenin orta bölgesinde boş bir alana isabet ettiğini öne sürdü.