Gereksiz sezaryene ceza geliyor!

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Sezaryen konusunda ciddi yaptırımlara hazırlıklık yapıyoruz. Sezaryen oranı gereksiz yere yüksek olan hastanelere, aynı şekilde sezaryen oranı gereksiz yere yüksek olan hekimlerimize birtakım yaptırımlar gelecek" dedi.

Gereksiz sezaryene ceza geliyor!
Yeni Asır'da yer alan habere göre sezaryen oranı hekimleri, normal doğum tecrübelerini artırmak üzere eğitimlere alacaklarını belirten Akdağ, "Sezaryeni gereksiz yapan hastaneler için de mevzuatın bize verdiği yetkiler çerçevesinde ve hukuki çerçevede kuruma cezalar vereceğiz" diye konuştu.

Akdağ, dünyada sezaryen oranları açısından Türkiye'nin birinci sıraya yerleştiğine işaret ederek, "Sezaryen hem anne için hem de bebeği için gereksiz yapıldığında ölüm riskini artıran, annenin konforunu bozan, bebeğin de sonraki hayatı boyunca sağlığını olumsuz etkileyen bir husus. Yakın zamanda Harvard Üniversitesi'nden bir bilimsel açıklama çıktı. Sezaryenle doğan bebeklerde şişmanlık oranı daha yüksek. Aynı şekilde enfeksiyon oranları yüksek. Meselenin üzerinde ısrarla durmaya devam edeceğiz" dedi.

Sadece İzmir'de oran yüzde 38

İzmir'de 2016 yılında meydana 56 bin doğumun yüzde 38'i sezaryen oldu. Bu rakamın özel hastanelerde arttığı görüldü. Özelde 2 doğumdan 1'i sezaryen olurken, bu rakam kamu hastanelerinde her 4 doğumda 1 olarak gerçekleşti.

İşte İzmir'de sezaryen oranları: Özel hastanelerde: Yüzde 54.1 Üniversite hastanelerinde: Yüzde 33.3 Belediye ve askeri hastanelerde: Yüzde 33 Kamuda: Yüzde 24