Gerilim 'savaş' sözü edilen noktaya tırmandı!

Çin, Kore Yarımadası’nda statükoyu bozanı cezalandırmakla tehdit etti...

Gerilim 'savaş' sözü edilen noktaya tırmandı!
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Çin Komünist Partisinin resmi yayın organı Global Times, Kuzey Kore’nin saldırıyı ilk başlatan taraf olması ve ABD’nin misilleme yapması halinde Çin’in tarafsız kalması ancak ABD saldırıp Kuzey Kore hükümetini devirmeye kalktığında Washington’ı kararlılıkla durdurması gerektiğini yazdı. Gazete, ABD’nin Güney Kore ile birlikte Kore Yarımadası’nda siyasi düzeni değiştirmeye çalışması durumunda Çin’in bunu engelleyeceğini vurguladı. Kuzey Kore, Çin ile Güney Kore’deki ABD kuvvetleri arasında tampon devlet olarak hizmet görüyor.

ABD’YE GÖZDAĞI

Global Times, “Çin’in menfaatleri ile bölgede mevcut durumu değiştirmek isteyen herhangi bir tarafa kararlılıkla direnecek” dedi. Gazete Pekin’in Washington’u ya da Pyongyang’ı vazgeçmeye ikna edemediğini yazdı. Çin’in bu tavrı, Pyongyang’ın Pasifik Okyanusu'ndaki Amerikan adası Guam’ın yakınına füze fırlatma planlarına karşı bir uyarı olarak görüldü. Bununla birlikte gazetenin, “Eğer ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore’ye saldırarak rejim değişikliği çabasına girer ve Kore yarımadasında statükoyu değiştirmeye çabalarsa Çin karşılarına çıkacaktır.” ifadelerini kullandı. Gazetenin bu uyarısı ABD’ye açık tehdit olarak değerlendirildi. Çin hem Kuzey Kore’nin üst üste yaptığı nükleer ve füze denemelerini hem de Güney Kore ve ABD’nin ortak askeri tatbikatlar yaparak yarımadada gerilimi artıran tavırlarını eleştiriyor.

SİLAHLARIMIZ HEDEFLERİNE KİLİTLİ

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore ve ABD arasındaki krize ilişkin twitter hesabından yeni bir açıklama yaptı. Trump, “Kuzey Kore akılsızca davranırsa askeri çözümler tamamen hazır, silahlarımız yüklü ve hedeflerine kilitli. Umarım Kim Jong-un başka bir yol bulur!” ifadelerini kullandı. Trump daha önce de Kuzey Kore lideri Kim Jong Un hakkında, “Guam’da ne yapacağını bir görelim bakalım. Guam’da bir şey yaparsa Kuzey Kore’de dünyada hiç kimsenin bugüne kadar görmediği şeyler olur” dedi.

Guam’ı vurma planını açıkladı

Kuzey Kore yönetimi ABD’nin koruması altında bulunan Guam adasına yönelik füze saldırısı planının detaylarını açıkladı. General Kim Rak-Gyom’un açıkladığı plana göre Hwasong-12 modeli 4 adet füze aynı anda ateşlenecek ve Japonya üzerinden Guam’a doğru yönlenecek. Füzeler 3 bin 356.7 kilometreyi 17 dakika 45 saniyede uçtuktan sonra Guam’ın 30 ila 40 kilometre açığına düşecek. General Kim, plan tamamlanınca Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un’a sunulacağını da belirtti.