Gırgır çizerine zorla getirme kararı!

Gırgır mizah dergisinin 7. sayısında yer alan "Musa Kızıldenizi ayırır ve Yahudileri kurtarır" başlıklı karikatürde, çizer Seyfi Şahin'in "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçundan 1 yıl 6 aya kadar hapis ceza istemiyle yargılanmasına başlandı.

Gırgır çizerine zorla getirme kararı!
Hürriyet'te yer alan habere göre Küçükçekmece 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanık Seyfi Şahin katılmazken, taraf avukatları hazır bulundu. Müşteki Ali Emre Bukağılı'nın avukatı Emine Pınar Işılar, sanıktan şikayetçi olduklarını belirterek, "Semavi dinlerin tamamına yapılan hakaret kamu barışını bozacak niteliktedir. İddia konusu karikatürler ile ilgili medyada yoğun bir tartışma yaşanmıştır." dedi.

Sanık Şahin'in avukatı Murat Eyüpoğlu da bir sonraki celse sanığı duruşmada hazır edeceklerini kaydederek, beyanda bulunmak üzere süre talep etti.

Mahkeme hakimi, usulüne uygun çağrı kağıdı tebliğine rağmen duruşmaya gelmeyen sanık Seyfi Şahin hakkında zorla getirme kararı çıkarılmasına karar verdi.

Duruşma, eksikliklerin giderilmesi amacıyla ertelendi.

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, şüpheli Seyfi Şahin'in Gırgır isimli mizah dergisinin sorumlu yazı işleri müdürü olduğu, 15-21 Şubat tarihli derginin 10. sayfasında "Musa Kızıldenizi ayırır ve Yahudileri kurtarır" başlıklı karikatürde Hz. Musa'ya hakaret edildiği, bu şekilde halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama suçunun işlendiği iddiasıyla Hukuk ve Değişim Derneği'nin de aralarında bulundu 29 kişi ve kurumun suç duyurusunda bulunduğu anlatıldı.

Şüpheli Şahin'in alınan savunmasına da yer verilen iddianamede, "Ben daha önce Gırgır isimli karikatür dergisinin sorumlu yazı işleri müdürlüğünü ve karikatüristliğini yapmıştım. Söz konusu karikatürü ben çizdim. Maksadım herhangi bir dinin peygamberini aşağılamak veya küçük düşürmek değildi. Zaten buna benzer bir çok karikatür bizim karikatür dünyasında çizilip yayınlamıştır." şeklinde ifade verdiği belirtildi.

İddianamede, "Çoğunluğu Müslüman olan ve aynı zamanda Musevi vatandaşların da yaşadığı ülkemizde, söz konusu karikatürün yayımlanmasının sonuçlarının öngörülememesi mümkün değildir. Bu aşamada karikatürün yayımlanmasında herhangi bir kamu yararı bulunmadığı gibi düşünce özgürlüğü kapsamında da değerlendirilmesi mümkün değildir. Bu karikatürün yayınlanmasından sonra, kamu barışının bozulması için elverişli bir ortam meydana getirilmiştir." denildi.

Şüphelinin sorumlu müdürlüğünü yaptığı, aynı zamanda çizdiği ve söz konusu dergide yayınlamış olduğu Hz. Musa'ya ait karikatürün, ilk bakışta bile toplumun büyük bir kısmının benimsediği dini değerleri aşağılama kastı ile yayımlandığının açık olduğu aktarılan iddianamede, yayımlanan karikatürle başta Musevilik ve İslam dini olmak üzere tüm dinlerde kutsal olan değerlere hakaret edildiği savunuldu. İddianamede bu kapsamda, şüpheli Seyfi Şahin'in "halkın bir kesiminin
benimsediği dini değerleri alenen aşağılama"
suçundan 9 aydan 1 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi.