Gözyaşının kimyası duygularda gizli!

Mutluluk, acı, öfke, reddedilme, kahkaha, esneme, soğan doğrama gibi durumlarda ortaya çıkan gözyaşı farklı kimyalara sahip.

Gözyaşının kimyası duygularda gizli!
Türkiye'de yer alan habere göre Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Canan, gözyaşının çoğu insanın bildiğinin aksine duygu ve durumlara göre çeşitlendiğini, görüntülerinin de buna bağlı olarak farklılaştığını söyledi.

Canan “Mutluluk, acı, öfke, reddedilme, azim, kahkaha, esneme, soğan doğrama gibi farklı duygu ve durumlarda ortaya çıkan gözyaşı, farklı kimyalara sahip. Bu yüzden mikroskobik olarak incelendiklerinde görüntülerinin de farklı olduğu gözlemleniyor” ifadelerini kullandı.

Göze örneğin soğan öz suyu buharı gibi rahatsız edici bir uyaran geldiğinde, “refleks gözyaşı” denilen ilave bir gözyaşı salgısının ortaya çıktığını kaydeden Canan “Ağlama sırasında dökülen gözyaşlarının bileşiminde vücudumuzda görev alan birçok hormondan izler görebiliyoruz. Hatta sinirlerin büyümesini ve gelişmesini kolaylaştıran proteinler bile mevcut” dedi.