Gülden Mutlu: 'Amaç gerçeklerle yüzleştirmek'

Emre Aydın’la düet yaptığı “Soğuk Odalar”la adını duyuran Gülden Mutlu, ilk albümü “Sen Yokken Olanlar”la müzik sektöründe hızla yükselişe geçti.

Gülden Mutlu: 'Amaç gerçeklerle yüzleştirmek'
Hürriyet'ten Sinem Vural'ın röprotajı..

* Emre Aydın’a “Soğuk Odalar”ı veren sizdiniz. Ayrıca düet yaptınız. Kendi albümünüzü çok daha önce çıkarmanızı bekliyordum aslında.

- Evet... Emre ile “Soğuk Odalar”ı yayınladık, ardından “Unutamam Dedin” çıktı. Ama sonra yollarımız ayrıldı, ben de solo çalışmalarıma devam ettim. 2013 Kasım’ında albüm çalışmalarına başlayıp 9 ay içinde teslim ettik. Hızlı ve güzel bir çalışmaydı aslında. 

* Albümünüz unisex diye tanımlanabilir. Hem bir kadının hem de bir erkeğin ağzından çıkabilecek sözler yer alıyor şarkılarda. 
- İstediğim de buydu. Şarkıları dinledikleri zaman bu bir kadın şarkısı ya da erkek şarkısı demesinler istedim. O noktada iş bana düşüyordu. Şarkıyı yazarken iki cinsin de ağzından çıkabilecek sözler olmasına dikkat ediyorum. Yazarken de kendi cinsiyetimi unutmak zorunda kalıyorum. Aktardıklarımın hepsi yaşadığımız ya da yaşama ihtimalimiz yüksek duygular.

HİKAYESİNİ DİNLEDİĞİM HER AŞKA ŞARKI YAZABİLİRİM  

* Şarkılarınızın ne kadarı gözlemlediğiniz hikâyeleri anlatıyor?

- Yaşadığım şeyleri yazmıyorum ama yazdıklarımı yaşıyorum. Şarkı yazarken gözlerim doluyor. İlham kaynağım hayat ve çevremdeki insanlar. Anahtarı ise biraz empati yapabilmek ve iyi bir dinleyici olmak. İddialıyım, hikayesini dinlediğim herhangi bir aşka şarkı yazabilirim.

* Bir tarafıyla da hastalıklı bir iş çünkü bazı şarkılarınız gerçekten acıtıyor. Bunu aktarmak için de o acıyı derinden hissetmek lazım herhalde...
- Bu duyguyu yansıtmak için hastalıklı bir ruha sahip olmam gerekirse o ruha da bürünürüm. Neresinden bakarsan bak bu bir iş. Seni dinleyen insanların duygularına tercüman olmaya ve onların hislerini yansıtmaya çalışıyorsun. Nasıl ki bir oyuncu dizide canlandırdığı karakterin ruh haline bürünüyor, bizim işin de böyle bir tarafı var. Çünkü sürekli kendi hayat hikâyemi anlatamam.

* Hâlbuki günümüzde en çok dinlenilen şarkılar “acımız var ama takmıyoruz” diyor.
- Müzik piyasasında adilce savaşılabilecek bir meydan yok. Ben de savaşçı değilim. Ticari bir kaygım olmadan yaptım bu albümü. Biraz daha eller havaya ve insanları oynatmaya yönelik şarkıların popülaritesi çok daha yüksek oluyor. Bu albüm aslında bir konsept. Adı “Sen Yokken Olanlar” çünkü bir ayrılığın evrelerini anlatıyor. Ne kadar mutluyuz diye bir şarkı da yer almıyor içinde. Zaten şarkılar ait olduğu kitleyi mutlaka buluyor.

ALBÜMDE AYRILIĞIN EVRELERİNİ ANLATTIM

* Peki, hangi karakterlerin şarkıları var albümde?

- Olanlara inanamayan bir karakter, kabullenmeye başlamış bir karakter, yaşadıklarından dolayı öfkeli ve kafa tutan bir karakter, son olarak aslında unutmadığını fark edip gerçeklerle yüz yüze gelen bir karakter.

* Ama amaç üzmek değil...
- Kesinlikle değil hem de... Amaç gerçeklerle yüzleştirmek. Şarkılarım o duyguları yaşayan insanları bir sonraki evreye atlatabilirse ne mutlu bana.

* “Yatsın Yanıma” son günlerde en çok dinlenilen parçalar arasında. Bundan sonra hangi şarkıya klip gelecek?
- Herhangi birine klip çekebilirim. Hepsinin değeri benim gözümde aynı. Sanırım biraz dinleyiciler yönlendirecek.

KENDİ ALBÜMÜME ALMAYACAĞIM ŞARKIYI KİMSEYE VERMEM

* Emre Aydın ilk şarkı verdiğiniz isim miydi?

- İlkti. Ondan sonra kimseyle şarkı paylaşımında bulunmadım. Ama Cemil Demirbakan’ın yeni maxi single’ında iki şarkının da söz ve müziği bana ait. Az ve öz paylaşımda bulunacağım. Besteci kimliğim, şarkıcı kimliğille paralel ilerlesin istiyorum. Kendi albümüme dâhil etmeyeceğim bir parçayı da kimseyle paylaşmam.

* Bestecilik ağır basıyor gibi.
- Yazmayı çok seviyor, çocukluğumdan beri yazıyorum. Birinden şarkı alıp okumayı bugüne kadar hiç düşünmedim.

BEN O YARIŞTA YOKUM

* Müzik sektöründeki yerini nasıl buluyorsun?

- Londra’da yaşadığım için çok içinde değilim. İşlerimi hallettikten sonra Londra’ya dönüyorum. Mümkün olduğu kadar uzaktan bakıyorum. Bu bir yarış değil benim için. Piyasanın şu anki hâl ve hareketleri ticari boyutta herkesi etkiliyor olabilir ama benim uzak durduğum bir durum.

* Londra’daki hayat nasıl?
- Kurulu bir düzenimiz var. Evimle ilgileniyorum, konserlere gidiyorum, başka ülkeleri geziyorum.
Konular Röportaj