Güneş lekesinden nasıl kurtuluruz?

Yaz aylarının tadını çıkardığımız bir dönemi geride bırakıyoruz. Güneş ışınları sadece bizlere deniz tatili imkânı sunmakla kalmıyor aynı zamanda beraberinde dikkat edilmesi gereken tıbbi durumları da artırıyor.

Güneş lekesinden nasıl kurtuluruz?
Akşam'dan Prof. Dr. Reha Yavuzer'in yazısı...

Güneş ışınları acaba o çok sevdiğimiz bronz renk dışında deride ne gibi değişikliklere neden oluyor? 

Derimiz güneş ışınlarıyla karşılaştığında kendini korumaya çalışıyor adeta ve tenimizde bir koyulaşma meydana geliyor. Bu süreçte iki temel değişiklik karşımıza çıkabiliyor: güneş lekeleri ve benler. Her iki durum da birikimsel olarak ultraviyole ışınlarının derimizde bıraktığı hasarlanmadan tetikleniyor. Aslında bu keyif dolu yaz ayları aynı zamanda cildimizi korumamız açısından en dikkatli olmamız gereken zamandır. Şayet yaz aylarına hazırlıksız girdiysek ve yaz boyunca da derimizi koruyup desteklemediysek bu hasar çok daha fazla kendini gösteriyor.

Güneş koruyucu kullanılmazsa?

- Öncelikle derinin açık kısımlarında şiddetli ve sinsi güneş yanıkları meydana gelebilir.
- Yanık sonrası günlerde deri kuruluğu, pullanma, ve soyulma görülür.
- Takip eden haftalarda erken deri yaşlanmasının ilk bulguları olan ince kırışıklıklar özellikle yüzde ve el sırtlarında belirir, olanlar artar.
- Derinin kendini koruma çabasıyla deri renginde koyulaşma meydana gelir. Dudak üstü, alın ve yanak bölgesi en sık lekelenen bölgelerdir.
- Sonraki yıllarda kişide deri kanserine yatkınlık ortaya çıkabilir.
- UV’nin zararlı etkilerinden göz de  etkilenir. UV koruyucu güneş gözlüğü kullanılmazsa UV Keratitine kadar varan rahatsızlıklar oluşur.


LEKELERİ AZALTMANIN YOLLLARI

Güneş lekelerinden tamamen kurtulmak çok mümkün olmasa da bunları belirgin olarak azaltmak için pek çok yöntem bulunmaktadır. Özellikle kimyasal soyma işlemleri bu konuda en becerikli yöntemi teşkil etmektedir. Açık renkleri koyulaştırmak mümkün değilken koyu alanları açmak ciltte rengi eşitlemek hedeflenir. Cilt rengini eşitlemek için kullanılabilinecek yöntemlerden biri de peelingdir. Kimyasal peelingte düşük asit oranlarıyla yapılan peelinglerin yanı sıra yoğun asitlerin kullanıldığı daha agresif yöntemlerde vardır. Glikolik asit gibi bildigimiz asitlerin yanında kojik asit gibi renk açımı icin kullanılan peeling ajanlari da kullanılmaktadır. Enzimatik leke peelingleri öncesinde ve sonrasında ise kullanılması gereken hazırlık ve tedavi kremleri mevcuttur ve başarıda büyük rol oynar. Leke peelingleri yapılış ve içerik olarak bildiğimiz klasik peelinglerden oldukça farklıdırlar.

LAZERLER

Peelinge ek olarak cilt renginin homojenize edilmesinde lazer tedavileri de karşımıza çıkmaktadır. Değişik dalga boylarıyla cildin üst tabakasını soyarak cildin alttan gelen taze, canlı, daha parlak ve rengi açık deriyle yenilenmesini ve rengini eşitlemeyi sağlamak lazer tedavileri için mümkün. Hasta koyu alanlardan mı şikayetçi yoksa normal gözüken alanlarda rengin açılmasını mı arzu ediyor sorusunun cevabına göre lazer tedavisi tüm yüze uygulanabileceği gibi sadece lekeli alanlarda da uygulamak mümkündür. Lekelerin yoğun ve derin olduğu hastalarda birkaç seans uygunlanmalıdır. Karbon dioksit lazerler bu amaçla kullanılır.

Q SWİTCH LAZERLER

Lazer tedavilerinde deriyi soyan  uygulamalara ek olarak sadece  leke üzerine yapılan atışlarla lekelerin açıldığı soyucu olmayan tedaviler de mevcuttur. Bu uygulamalarda ise Q switch lazerler tercih edilir. Her iki yöntemde de kimi kremlerle cildin hazırlanması ve sonrasında da onarılması sürecinin desteklenmesi başarıyı artırır.

GENİŞ SPEKTURUMLU IŞIK TEDAVİSİ

BBL’de değişik filtrelerle pek çok işlem gerçekleştirilebiliyor. Tercih edilen filtreye göre deri ve deri altında sıkılaşma, yüzdeki yaşlılık ve güneş lekelerinin giderilmesi, yüzdeki ve gövdedeki damar genişlemelerinin tedavisi sağlanıyor. Güneş lekeleri için kullanabildiğimiz pek çok yöntem olmasına rağmen her leke bu tedavilere aynı düzeyde cevap vermiyor. Benler ya da güneş lekeleri için en sağlıklı bilgileri almak için  uzman doktorunuzun kapısını çalmayı unutmayın. 

Prof. Dr. Reha Yavuzer / AKŞAM
Konular Kadın / Bakım