Güneşin zararlı ışınlarından nasıl korunuruz?

Güneş ışınlarından korunmanın yolları var! Peki o yollar neler?..

Güneşin zararlı ışınlarından nasıl korunuruz?
Akşam Gazetesi'nden Yasemin Miras'ın yazısı...

Eczacı F. Mehmet Müderrisoğlu güneşten korunmanın yollarını anlattı ve yaptığımız hatalar konusunda bilgilendirdi. Son yıllarda atmosferde incelen ozon tabakası ultra violet ışınları yeterince filtre etmediğinden güneş artık daha yakıcı ve hatta kanserojen etkiye sahip olmaktadır. Güneşe çıkmadan en az yarım saat önce güneş yağınızı veya kreminizi sürmenizi ve bunu her dört saatte bir tekrarlamanızı belirtirim. 

CEVİZ YAĞI: Cildi U.V.den korurken kurumasını da önler.

BADEM YAĞI: Ceviz yağına destek olarak kullanılır, tek sorun kıllanmayı da teşvik eder.

KAKAO YAĞI: Sert olup güneşte yumuşayan ve cildi korurken güneş ışınlarından da korur.

ZEYTİNYAĞI: Bu yağların karışmasında ve sürülüşünde yardımcı olur. İçerdiği E vitamini ile cildin dış ortamlara karşı korunmasını sağlar.

BUĞDAY RUŞEYM YAĞI: E vitamini zengini olup cildimizi dış ortamlara karşı korur.

KORUMA FAKTÖRÜ

Çinko oksit ve titanyum dioksid gibi maddelerin cildi çok iyi koruduğu bilinmektedir. Bu ürünler güneşi yansıttığı için cildin yanmasını engeller. Tek sorun bu maddelerin kullanılmasıyla cildin duvar gibi beyaz renk almasıdır. O nedenle hazır güneş kremlerinde hem bu maddeleri hem de kimyasal filtreleri kullanarak yaratılan sinerjiyle en doğru neticeye varılması mümkün olabilmektedir.

30 MU YOKSA 50 Mİ?

Dünya insan cildini en açık renk olan 1 numaradan en koyu olan 6 numaraya kadar sınıflandırılmıştır. Bizler 3 ve 4 numarayız. Genelde 20-30 faktörün koyu renk tenlilerde, 50 faktörlü bir ürünle de açık tenli insanların korunması gerekir. 50'nin üzerindeki faktörlerde korumanın sadece birkaç puan fazla koruduğu bilindiği için tavsiyem 50 faktörden fazlasını kullanmamanızdır.

DENİZ SONRASI

Cildimiz güneş sonrasında çok kuruyacaktır o nedenle deniz sonrası mutlaka tatlı suyla duş yapınız ve sonra güneş sonrası losyonunu sürünüz.

Güneş sonrası losyonu size cildinizin kaybettiği nemi kazandıracak, olası yanıkların cildi tahrip etmesini önleyecek ve cildinizi bir sonraki güne sağlıklı girmesini sağlayacaktır.

Yasemin MİRAS / Akşam Gazetesi