Güzelliğin şartı probiyotikler!

Genç, güzel ve sağlıklı bir cilde sahip olmak mı istiyorsunuz? O zaman dikkat edilecekler listenize bir ek yapma zamanınız geldi demektir.

Güzelliğin şartı probiyotikler!
Akşam'dan Reha Yavuzer'in yazısı...

Sigara içmeyin, güneşten korunun, cildinizi temiz tutun, nemlendiricileriniz ihmal etmeyin, sağlıklı beslenin gibi uzayıp giden bu listeye artık probiyotik kullanımını ekleyin.

Probiyotik nedir?

Probiyotikler sindirim sistemimizde doğal olarak yer alan ‘iyi’ bakterilerdir. Sağlıklı bir sindirim sistemimizde 100 milyardan fazla dost bakteri bulunur. Bu dostlarımız sindirime yardımcı olur, bağışıklık sistemimizi destekler ve kilo kontrolünde oldukça önemlidir. Yediğimiz gıdalar yeterli probiyotiğe sahip değilse uygun şekilde sindiremeyiz. Buna bağlı olarak sağlıklı beslenmemize rağmen beden açlık hisseder, bu önce artmış iştah ve sonra da kiloda artış olarak kendini gösterir. Sindirim sisteminde yeterli iyi bakteriye sahip değilsek kötü bakteri miktarı artar. Bu da sivilce oluşumu, kimi deri rahatsızlıkları, erken yaşlanma ve kırışıklıklara neden olur.

Nasıl kullanılmalı?

20 ila 50 milyon arası canlı organizma içeren probiyotikler gıda desteği olarak alınabilir. Dondurulmuş kurutulmuş probiyotikler yerine canlılığını koruyan ürünler tercih edilmelidir.

Probiyotikler yemeklerle birlikte günde bir veya iki kez alınmalıdır. Derimizde değişiklik görmek için en az 2-4 haftalık düzenli kullanım gerekir. Günümüzde kozmetik ürünlerde de probiyotik kullanılmaktadır. Probiyotiklerin varlığı ve faydaları eskiden tıbbın açıklamakta zorlandığı birtakım bulguları anlamamıza yardımcı olur ve çözüm getirir. Sadece dışarıdan güzellik ve sağlığı korumak mümkün olmaz bunu mutlaka içten desteklemek gerekir. Bu bilincin artması tüm dünyada probiyotiklere olan ilgiyi ve dolayısıyla da kullanımlarını artırmıştır.

Artık eczane raflarında

Büyüklerimizin kefir olarak önerdiği probiyotikleri artık eczane raflarında ve doktor reçetelerinde görmemiz olağan hale gelmiştir. Probiyotikler ince kalmanıza yardımcı olur. İyi bakteriler karbonhidrat, şeker ve alkol açlığınızı azaltır. Yapılan araştırmalar kilolu insanların barsak florasında ince bireylere göre farklı bakteriler olduğunu göstermiştir. Probiyotikler karaciğerinizi temizler. Temiz bir karaciğer daha genç bir deri, azalmış sivilce, parlak ve ışıldıyan gözlere sahip olmamızı sağlar.

Sivilce tedavisinde etkili

Probiyotiklerin detoksifiye edici etkileri bu açıdan çok önemlidir. Probiyotikler sivilce tedavisinde yararlıdır. Sivilce sorunu olan gençlerde sadece iki haftalık probiyotik desteğiyle birlikte durumlarında düzelme olduğu bilimsel olarak gösterilmiştir. Probiyotikleri kırışıkların oluşmasını engeller. Barsak sistemindeki iyi bakteriler toksinlerin atılmasında ve serbest oksijen radikallerin azalmasına neden olarak erken yaşlanma bulgularının ortadan kalkmasına neden olur. Probiyotikler derinizin parlamasını sağlar. Probiyotikler gıdalardaki antioksidan, vitamin ve mineralleri daha çok almamızı sağlar. Bunlar sayesinde daha sağlıklı ve ışıldayan bir deriye sahip olmamızı sağlar.

(REHA YAVUZER / AKŞAM)
Konular Kadın / Bakım