Hackerlar Avrupa Birliği diplomatlarını hedef aldı

Avrupa Birliği diplomatlarının ABD’den küresel ticarete kadar birçok konuyu ele aldıkları mesajlar, hackerler tarafından ele geçirildi.

Hackerlar Avrupa Birliği diplomatlarını hedef aldı
İHA'nın haberine göre hackerlar Avrupa Birliğinin (AB) diplomatik içerikli görüşmelerini ele geçirdi. AB’li diplomatların ABD Başkanı Donald Trump'tan küresel ticarete kadar çeşitli konulara ilişkin binlerce mesajı ele geçirildi. İhlalin siber güvenlik şirketi Area 1 tarafından tespit edildiği bildirildi.

Avrupalı diplomatların gizli olduğu bilinen ancak hackerlar tarafından ele geçirilen mesajları, ABD Başkanı Donald Trump ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin arasında Temmuz ayında gerçekleştirilen zirveyi en azından Putin açısından “başarılı” olarak tanımladıklarını ortaya koydu. Ele geçirilen bir başka mesajda ise bu yılın başında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Avrupalı yetkililer arasında gerçekleştirilen özel bir toplantıya ilişkin ayrıntıların yer aldığı ifade edildi.

Avrupalı yetkililer, konuyla ilgili yaptıkları açıklamada özel ve gizli olarak işaretlenen bilgilerin hackerlardan etkilenmediğini kaydetti. Öte yandan Birleşmiş Milletler de dâhil olmak üzere bir dizi başka kurumun da ihlalden etkilendiği ve olayın ortaya çıktığı tarihten beri kurumların uyarıldığı bildirildi.

“Olayın Çin hükümetine bağlı olduğundan kuşku yok”

Konu ile ilgili açıklama yapan bir uzman, hackerların kullandığı yöntemin daha önce Çin ordusu tarafından kullanılanlara benzediğini söyledi. Uzman, “Çin’in 10 yıllık siber saldırılarından sonra bu saldırının da Çin hükümetine bağlı olduğundan kuşku yok” dedi.