Hafta sonu gökyüzünde 'Süper Ay' şöleni yaşanacak

3 Aralık Pazar günü Süper Ay gerçekleşecek. Dolunay evresinde yaşanacak olan gök olayında Ay, normalden yüzde 7 daha büyük ve yüzde 16 daha parlak görülecek. Süper Ay, Türkiye'den de izlenebilecek.

Hafta sonu gökyüzünde 'Süper Ay' şöleni yaşanacak
Yeni Şafak'ın haberine göre Süper Ay (Supermoon), gökbilimiyle ilgilenen için de, ilgilenmeyen için de her zaman dikkat çeken bir gök olayı olmuştur. Bildiğimiz üzere Dünya’nın uydusu olan Ay, Dünya’nın ekseni etrafında dönüyor. Fakat yörüngesi tam daire olmadığı için dönem dönem Ay, Dünya’ya yakınlaşıyor ve uzaklaşıyor. Ay ile Dünya arasındaki uzaklığın ortalama olarak 383 bin kilometre olarak biliniyor. Fakat 3 Aralık’ta yani Pazar günü bu Ay ile Dünya arasındaki uzaklık daralacak ve Ay, her zamankinden daha büyük görünecek.

3 Aralık’ta görünecek olay Süper Ay aynı zamanda dolunay olacak. Bu nedenle büyük ve parlak bir şekilde görünecek olması, gökbilimciler kadar fotoğrafçılıkla uğraşanları da heyecanlandırmış durumda. Ay’ın her zaman olduğundan yüzde 7 daha büyük ve yüzde 16 daha parlak görüneceği ifade ediliyor.

Hafta sonu gökyüzünde 'Süper Ay' şöleni yaşanacak

National Geographic’e göre Süper Ay’ın en güzel hali kuzey ülkelerinde görünecek. Özellikle Rusya ve Kanada’da yaşayanlar, Süper Ay’ın en güzel manzarasını görme şansı elde edecek. Fakat bu ülkeler kadar olmasa da gök yüzündeki bu şölen Türkiye’den de izlenebilecek. Ay’ın İstanbul’da saat 18.03’te çıkması bekleniyor. En güzel fotoğrafları yakalamak isteyenlerin bu saatten gün doğumuna kadar Süper Ay’ı takip etmesi gerekiyor.