Hakan Eratik: "Aşırı hırs bir tuzaktır"

"Bedel" adlı oyunda ünlü bir cerrahı, "Kalbimdeki Deniz" dizisinde ise hırslı bir iş adamını oynayan Hakan Eratik; kızını, mutluluğun ve başarılı olmanın onun için ne ifade ettiğini anlattı...

Hakan Eratik: "Aşırı hırs bir tuzaktır"
Akşam'dan Sibel Ateş Yengin'in röportajı...

Oyununuzun konusunu anlatır mısınız?


Birinci Dünya Savaşı ile ikinci Dünya Savaşı arasında 1929 yılında Amerika’da yaşanmış olan Büyük Buhranın insanlar üzerindeki etkisi diyebiliriz kısaca. Amerikan Kapitalizmine yazılmış güçlü bir eleştiri mektubu bir taraftan. Yazar Arthur Miller, yaşanan ekonomik kriz neticesinde bütün servetini bir gecede kaybetmiş bir ailenin dramını konu alıyor. Babalarının ölümünün ardından geçen on altı sene boyunca hiç görüşmemiş iki erkek kardeşin, eski eşyaları elden çıkarmak üzere yeniden bir araya geldikleri an üzerinden, güçlü bir edebiyat ile anlatıyor hikâyesini.

Oynadığınız karakterin nasıl bir hikâyesi var?

Walter, büyük erkek kardeş. Çok ünlü bir cerrah olmuş. Çok zengin bir adam ama onun için de hayat öyle zannedildiği gibi kolay olmamış. Yakaladığı başarıyı elde ederken birtakım bedeller ödemiş ve acılar çekmiş. Kardeşler arasında konuşma ilerledikçe eski defterlerin açılmasıyla çatışma yükseliyor.

Oyunun tanıtım bülteninde “Geçmişi kaç paraya satın alabilirsiniz?” diye yazıyordu. Ben de size geçmişe dönebilme imkânınız olsaydı hangi yaşınıza ve neden dönmek isterdiniz diye sormak istiyorum.

“Keşke şöyle yapsaydım ya da keşke böyle yapsaydım” dediğim hiçbir şey yok. Başlamak istediğim yaş da... Hayata öyle bakmıyorum.

Geçmişin özlemiyle mi yaşarsınız yoksa geleceğin hayaliyle mi?

Bu zamana da dönmek isteyeceğiz ileride, bence kıymetini bilelim. Galiba insan büyüdükçe, yaşadıkça daha çok yaralanıyor. Gençlikteki saflığa dönmek istiyoruz belki de? Bu özlem de ondan…

BAŞARI İSTEĞİ ÖFKEYE DÖNÜŞMESİN

Modern çağ insanı sürekli başarılı olmaya odaklı. Sizce mutluluğun yolu başarılı olmaktan mı geçiyor?


Başarıdan ne anladığımız çok önemli. Öfkeye, hırsa dönüşen bir başarı isteği insana zarar verir ve getirdiği başarılar da kalıcı olmaz. Başarı çıtamızı koyarken ayaklarımızın yere basması lazım. Öbür türlü hayal oluyor zaten. Sadece başarıya bağlamasak da çok önemli olduğunu söyleyebiliriz. Sevmek, sevilmek ve başarılı olmak daha güzel geliyor kulağa...

Mutlu olduğunuz bir anı resmetmeniz istense ne çizerdiniz ya da o nasıl bir fotoğraf olurdu?

Kızımın tam omuz çukuruma başını yerleştirip uyuduğu an.

Kız çocuğu sahibi olmak size kadınlara dair neler öğretti?

Kadınları daha yakından tanımamı sağlamakla kalmadı kendimi ve insanı daha yakından tanımamı sağladı.

Kızınıza en çok neyi öğütlersiniz?

Özgüvenini artıracak şeyler söylerim. Kendine güvenirse gerisi kolay olur onun için.

AŞIRI HIRS BİR TUZAKTIR

Kalbimdeki Deniz dizisinde ailesini terk eden birini oynuyorsunuz. Siz oynadığınız karaktere hak veriyor musunuz?


Hayır vermiyorum. Hele de bunu başka bir kadın için yapmış bir adam. Kendince geçerli her ne sebebi olursa olsun haksızdır.

Terk edip gitmek mi zor, terk edilmek mi?

Değişir. Çoğu zaman ikisi de aynı acıtır insanı.

Bu karakter size ne öğretti?

Şehvetin ve aşırı hırsın ne kadar zararlı bir tuzak olduğunu. Kapılmamak ve kontrol etmek gerektiğini öğrendim. Yaptıklarımızın cezasını hem iç dünyamızda hem de fiziki olarak çektiğimizi gördüm.

Ders almasını bilene tabii…

HİKÂYENİN ANTİ KAHRAMANI OLMAK İSTERDİM

Hikâyeler yazıyormuşsunuz... Nasıl hikâyeler yazıyorsunuz?

Bu yaşıma kadar yaşadıklarım, okuduklarım ve öğrendiklerim ışığında beni heyecanlandıran anlar görüyorum ve bunları yazıyorum. Zamanı geldikçe paylaşacağım. Bir hikâyemin film senaryosu hazır şu anda mesela bu yıl çekeceğiz inşallah.

Şu sıralar ne okuyorsunuz?

‘Noktanın Sonsuzluğu’ Lütfi Filiz, ‘Dr. Jekyll ve Mr. Hyde’ın Tuhaf Hikâyesi’ Robert Louis Stevenson.

Dönüp dönüp okuduğunuz bir kitap var mı?

Kuran-ı Kerim.

Bir romanın içinde yaşama şansınız olsa bu hangi roman olurdu ve neden?

Dr. Jekyll ve Mr. Hyde olmak isterdim. Hem iyilik timsali muhteşem kişilik Dr. Jekyll’ı hem de hayvani güdülerinin ve içindeki kötülüğün esiri olmuş Mr. Hyde’ı aynı anda yaşayan karakter olmak isterdim. Hikâyenin hem süper kahramanı hem de anti kahramanı olmak heyecan verici olurdu.
Konular Röportaj