Halep’te sona yaklaşılıyor

Suriye’deki savaşın en kritik cephesi olarak görülen Halep’te sona yaklaşılıyor.

Halep’te sona yaklaşılıyor
Hürriyet'te yer alan habere göre Suriye'de ‘Tüm savaşların anası’ olarak nitelendirilen Halep cephesinde sona yaklaşılıyor. Dün Suriye ordusuna bağlı güçler ve Filistinli Kudüs Tugayı kentin silahlı muhalif grupların kontrolündeki doğu bölgesinde büyük bir operasyon düzenledi. Bu operasyonla yedi mahalle ordu güçlerinin kontrolüne girdi. Böylelikle Suriye ordusu, 15 Kasım’da başlattığı Halep operasyonunda, bu tarihten önce silahlı grupların kontrolü altındaki alanın yüzde 70’ini ele geçirmiş oldu.

MUHALİFLER ÇEKİLİYOR İDDİASI

İlerleyen saatlerde Suriye kaynakları, Ankara’da Türkiye’nin arabuluculuğunda Rusya ve silahlı grupları temsil eden heyetlerin arasında devam eden görüşmede anlaşmaya varıldığını iddia etti. Muhaliflere yakın Qasioun ajansına konuşan görüşmelere katılan bir muhalif kaynak, silahlı grupların doğu Halep’te ellerinde kalan son mahalleleri de teslim etmeyi kabul ettiğini iddia etti.

Qasioun’a konuşan muhalif kaynağa göre, bunun karşılığında militanlar Türkiye ve BM’nin gözlemi altında, Suriye yönetimi tarafından Halep’ten İdlib’e tahliye edilmeyi kabul etti. Ancak anlaşmanın El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi’nin kontrolündeki Şeyh Said, Bustan el-Kasr ve ve Sukhari mahallelerini kapsayıp kapsamadığı henüz bilinmiyor. Şam yönetimine yakın kaynaklar Halep’in doğusundaki tüm mahallelerin teslim edileceğini iddia ederken, bazı muhalif kaynaklar Nusra Cephesi’nin tahliye edilmeyi reddettiğini bildirdi. İkinci iddia doğruysa, ordu güçleri 15 Kasım öncesi silahlı grupların kontrolündeki alanın yüzde 85’inde hâkimiyeti sağlamış olacak.

‘SAVAŞ SÜRECEK’

Anlaşma iddiasının ortaya atılmasından saatler Reuters ajansı, Türkiye’de bulunan, ‘Emrolunduğun Gibi Dosdoğru Ol’ adlı silahlı muhalif grubun sözcüsünün ABD’nin kendilerine “Çekilecek misiniz, yoksa kalacak mısınız?” sorusunu yönelttiğini söyledi. Sözcü, ABD’ye “Bu bizim kentimizi ve sonuna kadar savunacağız” yanıtını verdiklerini kaydetti. Suriye Dışişleri Bakanlığı da yazılı bir açıklama yaparak, silahlı grupların Halep’ten tahliyesini içermeyen hiçbir ateşkes anlaşmasını kabul etmeyeceklerini söyledi.

Reuters’e konuşan ABD’li bir yetkili ise “Halep düşecek ama savaş sürecek” dedi. Reuters ajansının haberinde Halep’in tümüyle ordu kontrolüne girmesi durumunda, bunun '2012’den beri Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın elde ettiği en büyük zafer olacağı’ yorumuna yer verildi.

Silahlı gruplar, Halep merkezine 2012 yılının yazında girmişti. Halep’in tümüyle ordu kontrolüne girmesi, silahlı grupların 2011’deki pozisyonlarına geri dönmeleri anlamına geliyor.