Halkbank’ta 39 dakikalık bilmece

Önceki gece Türk bankacılık tarihinde görülmemiş bir olay yaşandı. Halkbank’ın internet üzerinde yayımladığı döviz kurları tablosunda, dolar ve avro neredeyse yarı yarıya düşük fiyatta gösterildi.

Halkbank’ta 39 dakikalık bilmece
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre 6,55 olan dolar 3,72 liradan, 7,62 olan avro 4,32 liradan işlem gördü. Sosyal medyadaki kullanıcılardan bazıları, bu kurlar üzerinden döviz aldıklarını iddia etti. Hatta dekontunu paylaşanlar oldu. 39 dakika süren bu işlemler sırasında 3 milyon dolar ve 500 bin avroluk işlem yapıldığı iddia edildi. Hatanın fark edilmesi üzerine, halkbank.com.tr’ye erişim sağlanamadı.

Bankanın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Döviz kurlarının sisteme aktarılmasında kullanılan dış kaynaklı üçüncü parti bir yazılımda meydana gelen sistemsel ve operasyonel bir hata nedeniyle, piyasa kapanışı sonrasında, kısa bir süre için bankamız döviz kurları, olması gerekenden farklı olarak yayınlanmış ve internet şubesi üzerinden hatalı kur seviyelerinden kısıtlı işlem yapılabilmiştir. Söz konusu işlemlere müdahale edilerek, müşterilerimizin ve bankamızın zararına sebebiyet verilmemiştir” denildi. Banka, yasal haklarını kullanarak bu işlemleri iptal etme yoluna gidecek. Böylece paniğe ve şüpheye sebep verilmeden, herkesin hakkı korunacak.

3 SENARYO MEVCUT

Birinci senaryoya göre, birileri ya kasıtlı ya da hata sonucu, bankanın kur akışına müdahale etti. Kur savaşı ile Türkiye’ye karşı harekete geçen ABD, bu defa bilgi sağlayıcı Bloomberg üzerinden Türkiye’yi hedef aldı. Kuruluş, zaten ABD’nin hedefindeki Halkbank’ı manipüle ederek, kaos oluşturmaya çalıştı. İkinci senaryo da, siber saldırı. Bu saldırılar özellikle bankacılık sistemine yoğunlaşıyor. Ancak başta savunma sanayii ve bankacılık olmak üzere, stratejik kurumlarda bu saldırılara karşı etkin önlemler alındığı ve kendini sürekli güncellediği biliniyor.

Üçüncü senaryonun ise temelinde algoritma yatıyor. İnternet şube kur fiyatları, uluslararası piyasada geçen kurlara endekslidir. Gündüz riskler düşüktür, düzenli piyasa akışı vardır. Ancak piyasaların kapalı olduğu saatlerde, Türkiye’de bankalar geniş bir alış-satış kuru ilan ederler. Temkinli olmak için marjı açarlar, güvenlik algoritmaları koyarlar. Gece saatlerinde de bu algoritmalar devreye girer, ortalama bir fiyat belirler. Burada yabancı terminalden gelen farklı bir rakam sonucu, algoritma, öngörülmemiş bir fiyat geçmiş olabilir.

ARSLAN'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Halkbank’ın internet sitesinden cuma gecesi piyasa fiyatından ucuza dolar ve euro satıldı. Olayla ilgili Halkbank Genel Müdürü Osman Aslan NTV’nin canlı yayınında açıklamalarda bulundu. Aslan, “1763 müşteri 4,6 milyon dolarlık işlem gerçekleştirdi” dedi.

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

İNCELEME BAŞLATILDI

"Düşük kur veri sağlayıcı şirketten kaynaklandı. 30 dakikalık sürede müşterilerin hesaplarına bloke konuldu. Teknolojik kaynaklı öngörülemeyen bir hadise.. Düşük kurdan işlemler iptal edildi. Hesaplar eski haline döndü. 4-5 noktada ek tedbir alacağız. Düşük kurdan yapılan işlemler için inceleme başlatıldı.

Bankacılık 724 yapılabilen bir hizmet sektörü. Bizde bir çok bireysel ve kurumsal müşterimiz var. Piyasalar kapandığı zamanda müşterilerimizin internet bankacılığında döviz alım ve satım işlemleri yapan bankalardan bir tanesiyiz. Döviz kotasyonlarını hemen hemen bütün bankalar Bloomberg Reuters’tan alır. Bizde Bloomberg'ten sağlamaktayız. Piyasalar kapandıktan sonrada biz Bloomberg verileriyle devam ediyoruz. Söz konusu dolar ise alış ve satış kurunu alırız birde iki para birimi arasındaki faiz farkları vardır.

Kur bilgisi hatalı girilmiş değildir ama ülkeler arası faiz makasının bir düzeltme faktörü olarak kura olan etkisinden kaynaklanan bir yanlış giriş vardır. İlk defa böyle bir hata ile karşılaştık.

15 DAKİKA İÇİNDE FARK EDİLİYOR

22.01'den başlıyor ve aşağı yukarı yarım saat sürüyor. Bankamızdaki arkadaşlarımız 15 dakika içinden fark ediyor ve işlemleri kapatıyor. Hatalı işlemler yapan yada ucuz döviz kurundan alım yapan veya satan müşterimizin hesaplarına bloke konulmuş oldu.

Burada oluşan sistemde hatadan oluşan bir kurdur. Burada sebepsiz zenginleşme teşkil eden bir durumdur. Dolayısıyla müşterilerin hesaplarına bloke konuldu ve özel bir yazılımla bu işlemleri eski haline getirdik. 1763 müşteri 4.6 milyon dolar alım yaptı.”


Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan sınırlı sayıda işlem yapıldığını, bankanın ve mevduat sahiplerinin zararının olmadığını da vurguladı.