Hamas'tan İngiltere'ye çağrı!

Hamas, Filistin toprakları üzerinde İsrail devletinin kurulmasına yol açan “Balfour Deklarasyonu” için İngiltere’ye “kutlama yerine fiilen özür dileme” çağrısında bulundu.

Hamas'tan İngiltere'ye çağrı!
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Hamas, "İngiltere, tarihi Filistin topraklarından zorunlu göçe maruz kalmış Filistinlilerin dönüşlerini sağlayarak, yaşadıkları nedeniyle tazminat verilmesinin yanı sıra özgürlük ve bağımsızlıkları konusunda kendilerine destek vererek Filistin halkından fiilen özür dilemelidir" açıklmasını yaptı.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, “İngiltere, tarihi Filistin topraklarından zorunlu göçe maruz kalmış Filistinlilerin dönüşlerini sağlayarak, yaşadıkları nedeniyle tazminat verilmesinin yanı sıra özgürlük ve bağımsızlıkları konusunda kendilerine destek vererek Filistin halkından fiilen özür dilemelidir.” denildi.

Balfour Deklarasyonu’nun 100. yıl dönümünü kutlama törenleri düzenleyeceğini belirten İngiltere’nin kınandığı açıklamada, “İngiltere, tarihi, kültürü ve var olma hakkı olan bir halkın aleyhine tarihi bir katliam yapmıştır. İşte bugün İngiltere, Filistin halkının haklarını iade ederek bu tarihi hatasını telafi etmek zorundadır.” ifadeleri kullanıldı.

"Filistin halkının hakları görmezden gelindi"

Açıklamada, İngiltere’nin kutlama törenleri düzenlemekle yaptığı tarihi hatayı sürdürdüğü vurgulanarak, bu eylemin "Filistin halkının haklarını görmezden gelme ve bu halka karşı yapılan her türlü zulmü destekleme" anlamı taşıdığı belirtildi.

Filistin topraklarının başkasına verilmesinin İngiltere’nin hakkı olmadığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Balfour, sahip olmadığını haketmeyenlere vadetmiştir. Bu sahte vaat, tarihin, kültürün, medeniyetin ve hayatın hırsızlığıdır. Hak ve mantık üzerine değil, iftira, tasallut ve işgalin gücü üzerine verilmiş bir vaattir.”

İngiltere Başbakanı Theresa May, daha önce yaptığı bir açıklamada, "İsrail devletinin kurulmasında sahip olduğumuz rolden dolayı gurur duyuyoruz ve kesinlikle deklarasyonun 100'üncü yılını gururla kutlayacağız." demişti.

Balfour Deklarasyonu

Birleşik Krallık, 2 Kasım 1917'deki Balfour Deklarasyonu ile Filistin topraklarında bir İsrail "vatanı" oluşturulmasını öngören projeye açıktan destek veren ilk büyük devlet olmuştu.

Dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Arthur James Balfour, bu desteği Siyonist kampanyanın önemli figürlerinden Lord Walter Rothschild'e yazdığı mektupla ilan etmişti. Deklarasyon, İsrail devletinin kurulmasına giden süreçte en önemli kilometre taşı olarak görülüyor.

Tarihe "Balfour Deklarasyonu" olarak geçen 67 kelimelik mektupta Filistin topraklarında İsrail "vatanı" oluşturulmasına verilen desteğin yanında bölgede mevcut halkın haklarına zarar gelmemesinin sağlanacağı da vadediliyordu.