Hamileyken dengeli beslenme çok önemli

Sağlıklı ve rahat bir hamilelik geçirmek istiyorsanız dengeli beslenmeniz şart.

Hamileyken dengeli beslenme çok önemli
Akşam'dan Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Hamilelik döneminde kilo alırım korkusuyla karbonhidrat türü yiyecekleri az tüketmek hem sizin enerjinizi düşürür hem de bebeğinizi etkiler. Sağlıklı ve rahat bir hamilelik geçirmek istiyorsanız dengeli beslenmeniz şart.

Hamilelikle başlayan, minik bir can, canınızın içi, sonsuz sevginizle yüreğinizi ısıtan tarifsiz duygudur annelik. Anne olunca farklılaşıyorsunuz, hayatınız değişiyor, siz sizden başka biri oluyorsunuz, güçleniyorsunuz, gençleşiyorsunuz, olgunlaşıyorsunuz. Hamile kaldığınız anda vücudunuz yavaş yavaş değişmeye, farklılaşmaya başlıyor. Vücudumuzu hormonlar yönetiyor ve hormonların miktarları farklılaşıyor. Besinsel ihtiyaçlarınız değişiyor, önem kazanıyor. Her an gün gün gelişmekte olan bebeğiniz yiyeceklerin içindeki 50’den fazla farklı besin elementini kullanarak en iyi şekilde büyümeye çalışıyor. Ve siz ne kadar iyi beslenirseniz bebeğiniz o kadar sağlıklı olduğu gibi siz de o kadar rahat bir hamilelik geçiriyorsunuz. Vücudunuz anneliğe hazırlanıyor, güçleniyor, gençleşiyor, yenileniyor…

SAĞLIKLI HAMİLELİK İÇİN…

Anne adayı sağlıklı beslenerek sağlıklı bir hamilelik geçirebilir. Çünkü sağlıklı beslenmek sağlıklı bir bebek doğurmanın temel koşuludur. Sağlıklı beslenmenin temeli sabah, öğlen, akşam olmak üzere 3 ana öğünü sağlam almakla başlar. Sağlam ana öğün oluşturmak için, karbonhidrat, yağ ve proteinden dengeli bir örüntü elde etmek, vitamin, mineral ve enzimler yönünden yeterli beslenmek gerekir. Bunun için yapmanız gereken, dört ana besin grubu olarak adlandırılan et grubu yiyecekler, sebze-meyve, süt ürünleri ve ekmek grubu yiyecekleri (pilav veya makarna gibi tahıl ürünleri) öğünlerde mutlaka bulundurmak gerekir. Kilo alırım korkusuyla karbonhidratlı yiyeceklerin eksik alınması anne adayının kendini bitkin hissetmesine neden olur ve bebeğin gelişmesini yavaşlatır. Çünkü vücudun başlıca enerji kaynağı karbonhidratlardır. Proteinden zengin ve karbonhidrattan fakir diyetler enerjinizin azalmasına neden olur. Aynı zamanda bebeğin gelişimini olumsuz etkiler. Kendinizi daha mutsuz hissetmenize zemin hazırlar. Hamilelik döneminde mutlaka karbonhidrat, protein ve yağ açısından dengede olan mönülerin tercih etmelisiniz.

ARA ÖĞÜNLER VE VİTAMİNLER

Üç ana öğününe ilave olarak ara öğün tüketmeye de gayret etmeniz gerekir. Ara öğünler kan şekerinin dengede kalması açısından önemlidir ve kan şekerinin dengede kalması bebeğinizin sürekli olarak iyi gelişmesi, sakin ve mutlu olması için gereklidir. Ara öğünlerde mevsim meyveleri, süt ürünleri, fındık, badem, ceviz gibi yağlı kuru yemişler, kuru meyveler veya tam tahıl ekmeğiyle peynirli küçük sandviçler tercih edilebilirsiniz.Hayatın her döneminde son derece önemli olan B grubu vitaminler ve C vitamini hamilelik döneminde büyük önem kazanır. B grubu vitaminler enerji üretiminde ve sinir sisteminin düzgün çalışmasında rol oynar. B grubu vitaminler farklı besin gruplarında yaygın olarak bulunur ve günlük B vitamin ihtiyacımızın karşılanması için yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmemiz gerekir. C vitamini ise bağışıklık sistemimizi güçlendirerek sık görülen bazı hastalıklara karşı korunmamızı sağlayacaktır. C vitamini her gün düzenli olarak doğal besinlerden karşılanmalıdır çünkü C vitamini vücutta depo edilememektedir. Taze sebze ve meyveler C vitaminin en değerli kaynaklarıdır. Çok sık hastalanan bir anne adayı hamileliğini rahat geçiremeyeceği gibi düşük yapma riski de yüksek olur.

(NİL ŞAHİN GÜRHAN - AKŞAM)
Konular Kadın / Bakım