Hanımlar bu 'hayati' önerilere dikkat!..

Kadınların korkulu rüyası meme kanserinde, tedavi sırasında yaşanan bazı durumlara karşı doğru besinleri yemek gerekiyor. Mide bulantısına peynir, enfeksiyona karşı semizotu, iştahsızlıkla mücadelede bulgur tüketimi fayda sağlıyor...

Hanımlar bu 'hayati' önerilere dikkat!..
Takvim'de yer alan habere göre meme kanseri tedavisinde beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmek ve gerekirse yeniden düzenlemek gerekiyor.

Zira kanserden korunmak kadar tedaviden daha etkili sonuç almak için bazı yiyeceklerden uzak durulması bazılarının ise daha ağırlıklı tüketilmesi önemli rol oynuyor. Acıbadem Zekeriyaköy Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Güzey, meme kanseri tedavisi sürecinde sağlıklı beslenmeye yönelik önemli bilgiler veriyor...

BULANTI VE KUSMAYA KARŞI

Yağlı, acı ve ekşi besinlerden ve kızartmalardan kaçınmak mide bulantısının azalmasını sağlamakta, çay-kahve, kola ve gazoz gibi gazlı içecekleri tüketmemek mide asidi üzerindeki olumsuz etkileri azaltır. Porsiyonları küçültüp 3 öğün yerine 6-8 öğüne bölmek ve tuzlu leblebi, fıstık, beyaz peynir, grisini-galeta gibi besinleri tüketmek bulantıyı azaltmaya yardımcı olmaktadır.

KABIZLIĞI ÖNLEMEK İÇİN

Günde 2-2.5 litre su içilmeli ve besinlerle alınan lif miktarı artırılmalıdır. Lif miktarını artırmak için tam buğday, çavdar ekmeği gibi tam tahıllı ekmekler tüketilmeli, pirinç yerine bulgur veya karabuğday tercih edilmeli, sebze ve meyve günlük beslenme planında mutlaka bulundurulmalıdır. Kemoterapi sürecinde beyaz kan hücresi sayısında düşme varsa sebze-meyve pişirilerek tüketilmelidir. Haftada 2-3 kere öğünlerden birinde kuru baklagillere yer verilmelidir.

İSHAL DURUMUNDA

Tedaviye bağlı gelişen ishalde vücut kısa sürede su kaybettiğinden artan sıvı ihtiyacı yeterli miktarda su ile yerine konulmalıdır. Öğünlerde; beyaz ekmek, pirinç lapası, haşlanmış patates, yoğurt, muz, kabuğu soyulmuş şeftali, elma ve armut, sebzelerden havuç tüketilmelidir.

ENFEKSİYONLARDAN KORUNMADA

Mikroorganizma riskine karşı meyve ve sebzeler sirkeli suda bekletilmeli ardından bol su ile yıkanarak tüketilmelidir. Kemoterapiye bağlı olarak nötrofil sayısında düşme var ise meyveler komposto şeklinde, sebzeler ise mutlaka pişirilerek tüketilmelidir. Yemekleri düdüklü tencerede pişirmek de enfeksiyon riskini en aza indirmek için alınacak önlemler arasındadır. Bağışıklık sistemini destekleyici olarak; A,C,E vitamini içeren sebzeler ve meyveler, Omega-3 yağ asidi içeren balık, ceviz, semizotu gibi besinler tüketilerek antioksidan alımı sağlanmalıdır.

İŞTAHSIZLIK HALİNDE

Tedavi döneminde vücudun enerji harcaması artar; buna eklenen iştahsızlık kilo kaybına neden olabilir. Azalan iştahı yerine getirmek için öncelikli olarak sevilen besinlere yer verilebilir. Bulgur pilavı, makarna ya da çorba gibi karbonhidrat kaynağı bir besinle başlayarak iştah biraz toparlanıp daha sonra et/ tavuk ya da balık gibi protein kaynağı besinlerle gerekli enerji yerine konmalıdır. Hızlı enerji vermesi için meyve, süt/yoğurt, bisküvi, isteğe bağlı bal eklenip hepsini mikserden geçirerek enerji yoğunluğu yüksek bir içecek hazırlanıp tüketilebilir.
Konular Kadın / Bakım