Hardal ve ıhlamur gribi unutturur

Kış kapıya dayandı. Hastalıklar hem vücut sağlığını hem de sosyal yaşamı olumsuz etkiledi. Halsizlik ile kendini belli eden grip ve nezleye karşı uzmanlar doğal karışım tariflerini önerdi.

Hardal ve ıhlamur gribi unutturur
Takvim'de yer alan habere göre soğuk havalar kendini her geçen gün daha fazla hissettiriyor. Isı değişimleri ise hastalıkları beraberinde getiriyor. Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolları rahatsızlıklarına bu mevsimlerde daha sık raslanıldığını belirten uzmanlar, "O halde bize de hastalanmamak için gerekli önlemleri almak düşüyor. Bu dönemde beslenmenize, uyku düzeninize, giydiğiniz kıyafetlerinize bile dikkat edin ki şifayı kapmayın" uyarısında bulunuyor.

Hastalığa yakalananlara ise uzmanlar, iksir etkisi yapacak karışım ve bitki çaylarının tarifleri veriyor.

İşte onlar...

KARABİBER- ÇAY
Grip, soğuk algınlığı ve öksürüklerin iyileşmesine destek olması adına, 1 fincan çayın içine 1 çay kaşığı karabiber ekleyin, karıştırdıktan sonra için. Biraz boğazınız yanabilir ama şifa gibi gelir.

BAL-LİMON
Bir cezvenin içine yarısına kadar su koyup, suyu ısıtmaya başlayın. Bu sırada cezvenin içine yerleştirdiğiniz çay bardağının içine bir limonu sıkıp, 1 tatlı kaşığı da bal ekleyin. Yavaş yavaş eriyen bal ve ısınan limonu için ve hemen iyileşin.

BAL-ZENCEFİL
1 tatlı kaşığı toz zencefili, yarım tatlı kaşığı balla karıştırın ve macun kıvamına getirin. Günde 2 kere tüketebilirsiniz. Rahatlamayı kısa sürede farkedeceksiniz.

OKALİPTUS ÇAYI
Göğüs ve burun tıkanıklığı başta olmak üzere gribin belirtilerini hafifleten bu çayı yemeklerden sonra demleyip içebilirsiniz. Keskin bir tadı olan bu çayın tadını yumuşatmak için 1 çay kaşığı bal da ekleyebilirsiniz.

GİNSENG ÇAYI
Kan hücresi sayısını artırarak bulaşıcı hastalıklara karşı vücudu güçlendiren bu çayı da hastalığımız esnasında tüketiyoruz. Ginseng, vücut direncini artırarak iyileşme sürecini hızlandırır.

BAL-ZERDEÇAL
BİR tatlı kaşığı zerdeçalı, yarım tatlı kaşığı balla karıştırıp macun kıvamına getirin. Günde 2 kere yiyebileceğiniz bu karışım sizi hemen ayağa kaldıracaktır.

LİMON-EKİNEZYA
Demlediğiniz ekinezya çayının içine 10 damla limon suyu, 1 çay kaşığı bal ilave edip için. Ekinezya çayının bağışıklık sistemine etkisini, bal ve limonun şifalı gücüyle birleştirin. Limon da içerisindeki C vitamini ile iyileşme süresini hızlandırmaya yardımcı olur.

HARDAL
Antimikrobik ve anti-inflamatuar özelliklerinden dolayı kısa sürede iyileşmeye yardımcı olur. 1 yemek kaşığı kuru hardalı 1 yumurta beyazıyla az su katarak karıştırın ve macun yapın. İnce bir bez yardımıyla göğsünüze uygulatın. Kan dolaşımını arttırarak solunum yollarındaki tıkanıklıkları ortadan kaldırır.

ÇEMEN
Güçlü antiviral özelliğiyle grip yanında nezle ve soğuk algınlığını tedavi etmeye yardımcı olabilir. 1 bardak suyu bir miktar çemen tohumu ekleyerek kaynatın ve soğuduktan sonra süzüp için.

IHLAMUR
Hastalanıldığında akla ilk gelen çaydır ıhlamur. Bir miktar ıhlamuru kaynar suda yaklaşık 10 dakika haşlayın. İsteğe bağlı olarak içine bal da ekleyebilirsiniz.

NANE ÇAYI
Nane grip tedavisinde yaygın şekilde kullanılır. Mukusa faydalı olduğu gibi, mikropların kırılmasına ve aynı zamanda gribin neden olduğu nefes darlığı sorunlarının ortadan kalkmasına yardımcı olabilir. Birkaç nane yaprağını bir bardak suda kaynatın ve soğuduktan sonra için.