Hastanelere radyasyon düzenlemesi

Sağlık kurum ve kuruluşlarında radyasyon güvenliği komitesi kurulacak...

Hastanelere radyasyon düzenlemesi

Radyasyon kaynağı ile teşhis, tedavi ve araştırma yapılan alanlarda çalışan personelin korunması için hastanelerde, radyasyon güvenliği komitesi kurulacak.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, radyasyon kaynaklarıyla çalışan personele yönelik önlemler konusunda genelge yayınladı.

Sağlık Hizmetlerinde İyonlaştırıcı Radyasyon Kaynakları ile Çalışan Personelin Radyasyon Doz Limitleri ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik ile getirilen düzenlemelere ilişkin ayrıntıları içeren genelgeye göre, sağlık kurum ve kuruluşlarının bu konudaki yükümlülüklerini hassasiyetle yerine getirmeleri gerekiyor.

Düzenlemeyle, sağlık kurum ve kuruluşlarında radyasyon güvenliği komitesi oluşturulması öngörüldü.

Komitenin oluşturulması, etkin çalışması, radyasyon güvenliğine ilişkin konuların komiteye bildirilmesi, komite tarafından alınan kararların uygulanmasından sağlık kurum ve kuruluşunun idaresi sorumlu olacak.

Komitenin görevlerini yürütebilmesi için gerekli fiziki ve idari imkanlar idarece sağlanacak.

Radyasyon güvenliği kapsamında, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nca yürütülen mevzuat hükümleri dikkate alınarak radyasyon doz limitleri ile kişisel cep, bileklik ve yüzük doziometresi kullanacak personel belirlendi.

PERSONELE YÖNELİK ÖNLEMLER

Radyasyon kaynağı kullanılan birimlerde görevli tüm personel için sağlık kurum ve kuruluşları şu önlemleri almakla yükümlü tutuldu:

-İyonlaştırıcı radyasyona maruz kalan personel yönetmelikte öngörülen doz limitleri dahilinde ve haftada 35 saat çalışacak.

-Bu personelin çalışma şekli, kanuni süreyi aşmamak kaydıyla hizmetin etkinlik ve sürekliliğinin sağlanması bakımından vardiya ve nöbet şeklinde düzenlenebilecek.

-Mesai saati dışında çağrılan icap nöbetinde geçen süre çalışma süresine dahil edilecek.

-İdare, personelin sağlığını korumak, doz aşımına maruz kalmasını önlemek ve iş güvenliğini sağlamak için işin niteliğine uygun koruyucu giysi ve teçhizatı eksiksiz bulunduracak, korunma tedbirlerini alacak.

-Kişisel ölçümlerde doz limitlerinin aşıldığı tespit edilirse alınacak tedbir ve izin sürelerine hassasiyetle uyulacak, izinler zamanında kullandırılacak.

-Radyasyon görevlisi olmayan ancak yıllık belirli değerden fazla doza maruz kalan personele tedbir amaçlı kişisel doziometre kullandırılacak.