Hem çalışanların hem işsizlerin geliri artacak!

Ocak'ta, asgari ücretin net bin 300 lira olmasıyla hem çalışanların hem işsizlerin geliri artacak. Borçlanma tutarları da yükselecek...

Hem çalışanların hem işsizlerin geliri artacak!
Takvim'de yer alan habere göre asgari ücretin Ocak'ta net bin 300 lira olması, pek çok ödemeyi de değiştirecek.

Brüt asgari ücret yaklaşık bin 647 lira olacak, böylece işsizlere ödenen para ve çalışanların maaşına eklenen asgari geçim indirimi yüksek bir tutarda artarken; borçlanma tutarları da zamlanacak.

Çalışanlara aylık olarak ödenen asgari geçim indirimi, her yıl Ocak'ta asgari ücretin artmasıyla zamlanıyor. Asgari ücretin Ocak'ta brüt bin 647 liraya yükselmesi, asgari geçim indiriminde de artış sağlayacak. Maaşa eklenen asgari geçim indirimi en az 33 lira artacak.

Bu yıl bekar çalışanlara asgari geçim indirimi olarak her ay 90 lira ödendi. Ocak'ta brüt asgari ücretin bin 647 lira olması halinde, bekar çalışanın asgari geçim indirimi 123 liraya ulaşacak. Asgari geçim indirimi; evli, eşi çalışmayan, çocuksuz kişi için 108 liradan 148 liraya; evli, eşi çalışmayan, 1 çocuklu kişi için 121 liradan 166 liraya çıkacak.

Evli ve eşi çalışan kişiye, çocuksuz ise 90 lira yerine 123 lira, 1 çocuklu ise 103 lira yerine 142 lira verilecek. İşsizlik maaşı da asgari ücretle birlikte artacak. Ödenen işsizlik maaşı, son 4 aydaki alınan brüt ücretin ortalamasının yüzde 40'ı oluyor. Ancak işsizlik maaşı, brüt asgari ücretin yüzde 80'ini geçemiyor.

Mevcut işsizlik maaşı damga vergisi düşüldükten sonra en düşük 505, en yüksek bin 11 lira. Brüt asgari ücretin bin 647 lira olmasıyla en düşük işsizlik maaşı 653, en yüksek bin 307 liraya çıkacak. Doğum ve askerlik borçlanmasında da tutarlar asgari ücrete göre belirleniyor.

En düşük tutar, brüt asgari ücretin yüzde 32'si oluyor. Şu an borçlanma yapan günlük en az 13 lira 58 kuruş verirken, Ocak'ta bu tutar 17 lira 56 kuruş olacak.

Bu nedenle borçlanma yapmak isteyenlerin Ocak ayına kalmaması gerekiyor.

Hem çalışanların hem işsizlerin geliri artacak!

Hem çalışanların hem işsizlerin geliri artacak! - Resim : 2